1 min

Tags in dit artikel

,

De politie meldt dat het vanaf volgend jaar mogelijk wordt om geheel via het web aangifte te doen. Om een misdrijf te melden moet dan gebruik worden gemaakt van een DigiD-account, waarmee de aangifte ondertekend kan worden.

Het is momenteel al wel mogelijk om online aangifte te doen, maar de dienstverlening is daarbij zeer beperkt. Volgens de politie hebben veel mensen die online aangifte willen doen moeite om zich door het systeem heen te werken.

Daarnaast dient een aangifte momenteel alsnog ondertekend te worden op een fysieke locatie, zoals een politiebureau. Uit een onderzoek van Inspectie Veiligheid en Justitie zou bovendien blijken dat veel aangiftes verloren gaan of dat mensen niet worden teruggebeld.

Door de integratie van DigiD kan de gebruikservaring en functionaliteit positief worden beïnvloed. De integratie zou in april voltooid moeten worden. Tevens wordt beloofd dat de dienst stabieler zal worden en dat het taalgebruik in de begeleidende teksten wordt vereenvoudigd.

Online aangifte kan enkel voor relatief kleine vergrijpen, voor grote misdrijven is persoonlijk contact met de politie nog altijd vereist.