Apple maakte gisteravond haar financiële resultaten over het tweede fiscale kwartaal – januari t/m maart – van 2008 bekend. De resultaten zijn opnieuw zeer goed, iets wat een trend lijkt in de financiële resultaten van het bedrijf uit Cupertino.

[b]Algemene en regionale resultaten[/b]

Apple boekte in het tweede fiscale kwartaal een totaalwinst van 1,05 miljard dollar, een groei van 36 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Daarnaast bedroeg de omzet in deze periode 7,51 miljard dollar, een groei van 42,7 procent ten opzichte van een jaar daarvoor.

Apple verkocht in Noord- en Zuid-Amerika 884 duizend Macs, in Europa 627 duizend, in Japan 118 duizend en in de overige sectoren bedroeg het aantal verkochte Macs 202 duizend. Aandelen in de totale omzet bedroegen respectievelijk 3,26 miljard, 1,78 miljard, 424 miljoen en 589 miljoen dollar.

Randapparatuur en andere hardware droegen ruim 881 miljoen dollar bij aan de omzet met een groei van 35 procent ten opzichte van het vorige jaar en software, diensten en overige zaken hadden aandeel van 529 miljoen dollar in de omzet, een groei van 53 procent ten opzichte van het vorige jaar.

[b]De Mac-business[/b]

Gedurende het tweede fiscale kwartaal verkocht Apple 856 duizend desktops en 1,43 miljoen notebooks. Beide onderhevig aan een respectievelijke groei van 37 en 67 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De veel grotere groei in notebooks is volgens Apple voor een groot gedeelte te wijten aan de MacBook Air die zeer populair blijkt te zijn. Als gevolgd daarvan steeg de verkoop van notebooks ten opzichte van het vorige kwartaal met zeven procent, terwijl de verkoop van desktops in dezelfde vergelijking twaalf procent moesten inleveren.

Volgens Apple doen de verkopen van de MacBook en de MacBook Pro het zeer goed en ook de iMac en Mac Pro zijn onverminderd populair. De lancering van de MacBook Air was zeer succesvol en klanten hebben ‘zeer goed’ gereageerd op ’s werelds dunste laptop. In het onderwijs steeg Apple’s aandeel met 35 procent, het hoogste aantal sinds acht jaar. De omzet die Apple uit Mac OS X Leopard wist te halen bedroeg veertig miljoen dollar en hoewel het kwartaal van de lancering nog 170 miljoen in het laadje bracht, is Leopard volgens Apple de bestverkopende release van het Mac OS X-besturingssysteem.

[b]De Apple TV en de iPhone[/b]

Apple verkocht 1.703.000 iPhones gedurende het tweede kwartaal en boekte daarmee een omzet van 378 miljoen dollar. De totale omzet van zowel de Apple TV als de iPhone bedroeg 1,93 miljard dollar. Inmiddels heeft ruim een derde van alle bedrijven uit de Fortune 500-lijst en 400 hogere institutionele instellingen zich aangemeld voor de iPhone developer-status. Ten gevolge daarvan hebben inmiddels ruim 200 duizend ontwikkelaars de Software Development Kit gedownload.

In een reactie op de Amerikaanse iPhone-tekorten claimt Apple dat dit te wijten is aan de massale aankoop van iPhones om vervolgens geünlockt te worden. Het bedrijf verwacht deze trend te zien voortzetten en ziet het als een signaal voor de wereldwijde vraag naar de iPhone. Ook geeft het aan dat de uitrol van de iPhone nog dit jaar in meerdere Europese en Aziatische landen plaats zal gaan vinden. Apple is nog steeds vol vertrouwen dat het haar doelstelling van tien miljoen verkochte iPhones tegen het einde van 2008 zal halen.

Hoewel de nieuwe 2.0-firmware gepland stond voor juni en hier geen specifiekere vermelding over gegeven was, werd tijdens de Conference Call duidelijk dat de firmware gepland staat voor eind juni. Deze firmware-update is – zo heeft Apple nogmaals bevestigd – gratis voor alle iPhone-eigenaren.

Apple heeft eveneens aangegeven dat haar partners in Europa of elders helemaal vrij zijn om te bepalen hoeveel zij voor de iPhone vragen. Alleen op de prijs van de iPhone in Amerika heeft Apple direct invloed. Of en wanneer er een 3G-iPhone komt is niet iets waar Apple het over wil hebben. De vraag hiernaar werd pijlsnel afgewimpeld met ‘wij geven geen commentaar op toekomstige producten’.

[b]Retail Stores[/b]

Apple verkocht in haar retail stores over de gehele wereld zo’n 458 duizend Macs, een groei van 67 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook bleek meer dan de helft – 53 procent om precies te zijn – van alle Mac-kopers voor het eerst een Mac te kopen. Dit zijn opmerkelijke cijfers want ze duiden erop dat de Mac ook populair is onder mensen die nog geen Mac in hun bezit hebben. Ook het aantal bezoekers aan de retail stores steeg behoorlijk en wel met 57 procent. Het aantal bezoekers bedroeg dit kwartaal 33,7 miljoen. Tot slot gaf Apple nog aan dat het in Australië, China en Zwitserland retail stores gaat openen en dat het dit jaar nog eens 45 nieuwe retail stores elders wil openen.

[b]iPod & iTunes[/b]

Apple verkocht dit kwartaal ruim 10,6 miljoen iPods. Volgens gegevens van NPD bedraagt het marktaandeel van Apple’s iPod in de Verenigde Staten 73 procent, een volle meerderheid. De iTunes Store heeft op dit moment 50 miljoen klanten en een marktaandeel van 85 procent in de Verenigde Staten, zo blijkt uit gegevens van Nielsen. Apple is in de Verenigde Staten dan ook de nummer 1 op dat gebied.

Door de prijsdaling van de iPod Shuffle werden de verkopen van de kleinste iPod-telg weer gestimuleerd. Voor de prijsdaling waren de verkopen beduidend lager. Gedetaileerde cijfers zijn hierover niet bekend gemaakt. Daarnaast maakt iTunes dit kwartaal een groter deel uit van Apple’s handel.