Wikipedia, de online encyclopedie, gaat de omgekeerde weg bewandelen met de uitgifte van een papieren versie van de Duitse Wikipedia. Deze papieren versie zal 50.000 lemma’s, van elk tien regels bevatten van de meest populaire artikelen.

Uitgever Bertelsmann gaat de eerste versie van deze papieren variant uitbrengen voor 20 euro. Van dit bedrag ontvangt Wikipedia zelf één euro. Kul Wadhwa, onlangs aangenomen als hoofd van Business Development bij Wikipedia, sluit niet uit dat er andere talen op de markt gaan komen, afhankelijk van het succes van de Duitse versie.

Volgens Wadhwa is het erg belangrijk dat een grote uitgever als Bertelsmann achter deze plannen staat. Wikipedia moet het vooral van donaties hebben en heeft in 2007 iets meer dan twee miljoen dollar ontvangen.

Grootste verschil met deze papieren encyclopedie is, in tegenstelling tot de klassieke uitgaves, dat er geen copyright op de inhoud rust. De inhoud mag dus vrij gebruikt worden.

Het boek zal betaan uit de 50.000 meest populaire artikelen, voornamelijk van actuele gebeurtenissen en voorzien van duizenden illustraties. In totaal zal het boek bestaan uit 992 pagina’s.