1 min

De Nederlandse variant van Wikipedia bestaat 15 jaar. De Engelse variant van de gratis online encyclopedie werd op 15 januari 2001 gelanceerd en een half jaar later, op 19 juni 2001, volgde de Nederlandse variant. Het eerste artikel dat verscheen heet ‘Definitie’ en werd gevolgd door 1,8 miljoen andere toevoegingen.

Met zijn 1,8 miljoen artikelen is de Nederlandse Wikipedia een van de grootsten van de wereld: we moeten enkel Duits (1,88 miljoen), Zweeds (2,15 miljoen) en Engels (ruim 5 miljoen) voor ons dulden. Toch doen we het niet slecht als je kijkt naar het aantal Nederlandstaligen in de wereld.

Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de site, zocht het Nederlandse team uit welk artikelen het meest aangepast werd. Vorig jaar was dat het artikel over de oudste mens, dat 7.015 keer bewerkt werd. Het artikel over Goede tijden, slechte tijden staat op de tweede plek met exact 6.428 aanpassingen.

Wikipedia is wereldwijd een van de meest bezochte websites en staat naast toppers als Google, Facebook en YouTube. De site heeft geen advertenties en draait volledig op donaties van bezoekers. Elk jaar is er zo’n 52,6 miljoen dollar nodig om de website draaiende te houden. De helft van dat budget gaat naar de 280 personeelsleden die de site in dienst heeft. Verder werken er zo’n 70.000 vrijwilligers mee.

Sinds 2009 heeft Techzine ook een Wikipedia-pagina, deze is opgezet door vaste bezoekers van de website.