Hackers hebben het voor elkaar gekregen om illegaal Virtual Console en WiiWare-games op een niet gemodde Wii af te spelen. Dit met behulp van de zogenaamde ‘Twilight hack’ dat begin dit jaar werd onthuld.

Begin dit jaar werd er een homebrew-applicatie getoond dat op een Wii kon draaien dat niet gemod was. Deze homebrew-applicatie kreeg men te werk met behulp van een corrupte savegame van Legend of Zelda Twilight Princess. Vandaar de naam Twilight hack.

De Twilight hack bevond zich toentertijd nog in een ontwikkelingsfase waardoor het nog niet mogelijk was andere homebrew-applicaties af te spelen. Nu, een paar maanden later, zijn de hackers er in geslaagd om met behulp van de Twilight hack, zowel Virtual Console als WiiWare-games illegaal af te spelen op een normale Wii. Op termijn zullen de hackers met behulp van de Twilight hack, ook proberen om illegale spellen op de Wii te draaien.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Nintendo binnen afzienbare tijd deze illegale praktijken aan banden leggen. De illegale homebrew-applicaties maken namelijk gebruik van een lek in het systeem, de zogenaamde IOS36. Een update met daarin de vervangende versie IOS37, zullen daarom deze homebrew-applicaties onschadelijk gaan maken. Verschillende bronnen melden al dat Nintendo deze update al lang en breed klaar heeft liggen, en deze nog slechts hoeft te activeren.

Nintendo is al langer doelwit van piraterij. Zowel de DS als de Wii kampen met illegale praktijken doormiddel van modchips en flashcards. Nintendo zelf heeft al meerdere keren waarschuwingen gegeven wat de gevolgen van deze illegale praktijken kunnen zijn, en zegt ook geen ondersteuning te bieden aan gebruikers hiervan.