1 min Applications

Tweede kamer gaat expirementeren met open source

De Tweede Kamer is begonnen met het verdelen van USB-sticks met opensourcesoftware erop. De stick bevat OpenOffice.Org, Firefox en een PDF-reader genaamd Sumatra.

Tweede kamer gaat expirementeren met open sourceDe Open Source-pilot duurt tot het najaar, aldus enkele medewerkers van het project. Kamerleden, Kamer medewerkers en andere werkende bij de Tweede Kamer hebben een dergelijke USB-stick gekregen.

SP-Tweede kamerlid Arda Gerkens geeft aan dat men ook thuis de USB-stick kan gebruiken, er zit namelijk encryptie software op. De dienst automatisering heeft de USB-sticks uitgedeeld.

Eind dit jaar komt de standaard desktop aan de beurt, zo meldt Gerkens. "De wens van de Tweede Kamer om meer open source te gebruiken speelt hier een rol, net als uiteraard het actieplan van staatssecretaris Frank Heemskerk.", Heemskerk heeft al aangegeven meer overheden en bedrijven op open source te willen zien.

Op dit moment draaien de systemen Windows XP met Microsoft Office. Overstappen op Linux wordt niet overwogen, al wordt dit al wel gebruikt op sommige systemen in het backoffice. Dergelijke migraties komen doordat men dan minder afhankelijk is van Microsoft. De Franse-overheid is bijvoorbeeld al overgestapt.

Bron:Automatisering Gids