1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Amerikaanse providers hebben besloten om nieuwsgroepen te gaan blokkeren. Deze actie komt nadat Amerikaanse providers samen met openbaar aanklager Andrew Cuomo tot een schikking zijn gekomen.

Time Warner, Verizon en Sprint gaan ‘samenwerken’ met de openbaar aanklager. De bedoeling is dat grote delen van usenet afgesloten gaan worden, zodat er geen kinderporno meer gedownload kan worden. Time Warner gaat het verst en sluit usenet totaal af voor haar klanten.

Er is genoeg kritiek op de beslissing. Zo hekelen critici over het feit dat een politicus blijkbaar genoeg macht heeft om usenet af te sluiten. Anderzijnds stellen de critici: "Internetproviders moeten niet hele stukken internet gaan afsluiten omdat er ergens wat illegaal materiaal begraven is," aldus internetdeskundige Barry Steinhardt. "Dat is hetzelfde als een moker gebruiken om een vlieg dood te slaan."

In Nederland hoeven we nog niet te vrezen voor een dergelijk verbod. Anders dan in de Verenigde Staten is hier wel sprake van website-blokkades, dit gebeurd niet in de V.S. Over nieuwsgroepen is nog geen woord gerept in de discussies, in Nederland.