Nu Stichting Brein het via de rechter voor elkaar heeft gekregen om een van Europa’s grootste Usenet-providers offline te krijgen, kan dit wel eens heel snel het einde van dit downloadplatform betekenen. Brein lijkt aan de winnende hand en voorziet succes bij volgende zaken.

Brein behaalde deze week namelijk een groot persoonlijk succes in het offline halen van News-service Europe. Deze usenet-provider is/was volgens eigen zeggen de grootste van Europa, maar bestond volgens Stichting Brein voor zon 80 tot 90 procent uit content waarop een auteursrecht rustte en is daarom illegaal bevonden. Reden genoeg voor de stichting om een rechtszaak aan te spannen tegen de provider. De eis: alle auteursrechtelijk beschermde content moet van de servers.

Ondanks dat de provider claimt dat zij slechts een platform biedt waarop content gehost wordt, stelde de rechter Stichting Brein in het gelijk. News-service Europe dient van de rechter alle auteursrechtelijk beschermde content van haar servers te verwijderen. De rechter besloot daarnaast ook een boete van 50.000 euro per dag op te leggen wanneer News-service Europe niet aan het vonnis voldoet. News-service Europe stelt teleurgesteld dat zij het een onmogelijke taak achten om alle binnenkomende content, zon vijf tot twintig miljoen bestanden per dag, te controleren op auteursrechten en voorziet daarom het einde van de provider. Stichting Brein voorziet daarentegen een positieve toekomst in aankomende zaken.

Waar NSE stelde dat zij de bestanden maar een korte tijd opslaat hechtte de rechter hier geen waarde aan. Daar is volgens de rechtbank van Amsterdam de retentietijd van de bestanden veel te lang voor. Deze was namelijk bij aanvang van de rechtszaak 220 dagen. Gedurende de rechtszaak werd deze ook nog eens mondjesmaat opgeschroefd naar 400 dagen wat door de rechter werd bestempeld als veelzeggend. NSE vindt de rechter echter te kort door de bocht is gegaan. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de vrijwaring waarin hosters niet verantwoordelijk zijn bij het mogelijk beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermde content. Volgens NSE maakt de rechtbank hiermee grote rechtsongeldigheid binnen de Europese landen. NSE overweegt om die reden een hoger beroep.

Echter kan deze ontwikkeling rondom Stichting Brein en NSE er voor zorgen dat het einde van het hele Usenet-platform al snel in zicht is. Stichting Brein is het nu namelijk gelukt om een grote speler in de markt onderuit te halen en zal zijn pijlen nu richten op verschillende kleinere spelers. Dankzij het succes wat zij behaald hebben tegen NSE staan zij een stuk sterker in aankomende rechtszaken en zullen zij deze overwinning dan ook aandragen als bewijs tegen nieuwe partijen. Volgens Stichting Brein directeur Tim Kuik is dit dan ook de tweede poot die zij hebben weten door te zagen. De eerste poot was immers FTD, een community waar gebruikers gewezen konden worden op nieuwe downloads. De tweede poot is nu dus NSE en de derde poot zullen volgens Kuik de resellers zijn.

Echter is het niet het doel van Stichting Brein en Tim Kuik om Usenet als platform onderuit te halen. Stichting Brein gaat het om de illegale bestanden welke worden verspreid en de stichting dringt dus altijd aan op het filteren van de bestanden in plaats van het offline halen van een provider. Echter zijn de providers door de uitspraak vaak genoodzaakt om op zwart te gaan. Wel stelt Kuik dat wanneer er wordt gefilterd op illegale content, er niemand meer warm loopt voor een abonnement en dat providers daarom ook niet zo warmlopen voor een dergelijke aanpak. Volgens Kuik kan Usenet prima voortbestaan als een plek waar men teksten uit kan wisselen. Vroeger was Usenet hierdoor zelfs mateloos populair.

Het einde lijkt dus mogelijk in zicht voor Usenet als plek waar men allerlei nieuwe content af kan halen. Onbekend is tegen wie Stichting Brein zijn volgende stappen zal zetten. Dat die stappen er komen is echter iets om zeker van te zijn. In de verwachting ligt dat de Stichting van Tim Kuik in de nabije toekomst zijn vizier zal richten op verschillende kleinere partijen met alle gevolgen van dien.