1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Christine Albanel, Franse minister van Cultuur, wil via het EU-voorzitterschap van Frankrijk Europese maatregelen nemen tegen P2P-downloads. Zo wil ze dat de strijd die Frankrijk voert tegen illegale downloaders doortrekken naar heel Europa.

"Ik ben ervan overtuigd dat de Franse aanpak een degelijke en verantwoorde methode is, en ik wil er een centraal onderwerp van maken tijdens het voorzitterschap", zegt Albanel. Ze doelt hiermee op het plan Olivennes dat illegale downloaders afsluit van het internet na drie overtredingen.

De Franse president Sarkozy wil nog deze zomer dit wetsvoorstel goedkeuren. Hij wil een kant-en-klaar plan aanbieden aan Europa in de voorzittersperiode van Frankrijk. Albanel wil dat er op Europees niveau overeenstemming komt op drie punten. Zo moeten er duidelijke afspraken komen tussen de internet- en culturele sector om softwarepiraterij aanpassen.

Ook moet er een preventief beleid worden gevoerd. "Waarschuwingen versturen en een techniek ontwikkelen om materiaal te herkennen en vervolgens te blokkeren lijken veelbelovend", aldus de Albanel. Ten derde wil Albanel dat illegale downloaders in heel Europa worden afgesloten, maar wil alle lidstaten vrijlaten in de strafbepaling.