3min

Tags in dit artikel

, , ,

Mozilla maakte vannacht vol trots bekend dat het record dat zij met het downloaden van Firefox 3 wilden vestigen nu officieel is. De juryleden van het Guinness Book of Records kenden een score van exact 8.002.530 toe.

[b]Download Day[/b]

Hoewel niet alles van een leien dakje ging en de officiële start van de recordpoging om in 24 uur zoveel mogelijk downloads te zien te krijgen met ruim een uur werd uitgesteld, spreekt Mozilla toch van een geslaagde actie.

De animo voor de definitieve versie van de Firefox 3-browser was enorm zo bleek wel uit de downloadcounter die de heren van Mozilla voor de gelegenheid in elkaar hadden geknutseld. Op een piekmoment bedroeg het aantal downloads zelfs veertienduizend per minuut.

Mozilla bedankt dan ook een ieder die meegeholpen heeft om dit record tot een succes te maken. Men kan zelfs een eigen certificaat downloaden waarop te lezen valt dat je geholpen hebt bij het vestigen van het record.

Nu ongeveer twee weken later staat de teller inmiddels op ruim 28,8 miljoen downloads, in hoeverre die allemaal uniek zijn valt niet te zeggen, maar dat het er veel zijn staat wel vast.

[b]Firefox 3[/b]

Firefox 3 is volgens Mozilla een van de meest vernieuwende versies van de populaire Firefox-browser. Firefox 3 richt zich onder andere op verbeterde integratie met verschillende besturingssystemen, een nieuw geschiedenis- en favorietensysteem en verbeterde beveiligingsoplossingen voor bijvoorbeeld phishing.

Onder de motorkap zijn ook grote wijzigingen aangebracht om de browser websites nog sneller te laten inladen. Ook is de JavaScript-verwerking sterk verbeterd en is de ondersteuning voor bestaande standaarden aangepakt.

De laatste versie van Firefox is uiteraard nog steeds als download in onze downloadsectie te vinden en kan ook rechtstreeks gedownload worden vanaf de website van Mozilla. Er is een versie voor Windows, Mac OS X en ook Linux wordt niet overgeslagen.

[b]Firefox 3.0.1 & Firefox 3.1[/b]

Inmiddels werkt men bij Mozilla alweer aan de eerste onderhouds- en veiligheidsrelease, Firefox 3.0.1, die volgens het huidige schema rond vijftien juli vrijgegeven zal worden. Hierin richt men zich voornamelijk op kleine bugfixes voor ernstige problemen en worden eventueel beveiligingslekken aangepakt.

De eerstvolgende grote release voor Firefox 3, Firefox 3.1, staat eveneens op de rol, maar die staat gepland voor eind dit jaar of begin volgend jaar. Hierin wordt de integratie met besturingssystemen nog verder verbeterd door bijvoorbeeld Aero-ondersteuning in Windows Vista en KeyChain-toegang in Mac OS X waarin op systeemniveau wachtwoorden en andere precaire informatie opgeslagen kan worden.

Ook goed nieuws voor de mensen die hopen op volledige compatibiliteit voor de Acid3-test. Firefox 3.1 bevat een verbeterde motor en daarin is eveneens ruimte voor verbeteringen om de Acid3-test goed te kunnen doorstaan.

Op dit moment staat het plan voor Firefox 3.1 nog in de kinderschoenen en wordt een definitief plan voor alle wijzigingen en toevoegingen pas later deze zomer verwacht. Het is dus mogelijk dat er nog zaken afvallen of juist toegevoegd worden.