Mozilla heeft gisteravond op zijn Developer News-pagina aangekondigd dat de langverwachte Firefox 3 minder dan een week van ons verwijderd is. Mozilla verwacht versie 3 van de populaire browser op 17 juni te kunnen lanceren.

Firefox 3 is een van de grootste releases van de browser en bevat vele duizenden verbeteringen in de engine voor een nog snellere surfervaring. Ook zijn er nieuwe functies aan de browser toegevoegd zoals een verbeterde locatiebalk om snel in de geschiedenis te kunnen zoeken en een verbeterd favorietensysteem met tags en dynamische mappen.

Op gebied van veiligheid is de browser er ook op vooruitgegaan, zo bevat de browser nu een controle voor phishing-sites of andere kwaadwillende websites en kan de gebruiker zien hoe vaak een specifieke website al bezocht is.

Ten slotte focust Firefox 3 zich meer op de integratie met het besturingssysteem. Windows XP en Vista hebben een ongeveer gelijkaardige skin gekregen, terwijl Mac OS X en Linux een complete nieuwe hebben gekregen. Mozilla wil deze integratie nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld Sleutelhanger-ondersteuning voor het opslaan van wachtwoorden in Mac OS X.

Firefox 3 was in totaal 34 maanden onder ontwikkeling, duizenden mensen hielpen mee en er werden meer dan tienduizend bugs opgelost. Voor wie niet wil of kan wachten op de definitieve release van de browser kan de laatste releasecandidate downloaden van de website van Mozilla.