Mozilla heeft met Firefox 4 vorige week toch nog een downloadrecord weten te vestigen. Ditmaal was het echter niet de eerste dag maar de tweede dag waarop het record werd behaald. Op de eerste dag werd Firefox 4 in totaal 7,1 miljoen keer gedownload maar op de tweede dag ging de teller nog harder en werd de browser maar liefst 8,75 miljoen keer gedownload.

Het oude record stond op 8 miljoen downloads, welke op de eerste dag van de lancering van Firefox 3 werd behaald. Dit record zal echter ook gewoon blijven staan want het nieuwe record zal niet worden opgenomen in het Guinness Book of Records. Er was namelijk geen officiële waarnemer aanwezig om de aantallen van Mozilla te bevestigen, in 2008 had Mozilla wel aan deze voorwaarde voldaan.

Het zal Mozilla waarschijnlijk niet veel uitmaken want het oude record is ook in hun handen en de downloads maken wel duidelijk dat de Mozilla Firefox browser nog ongekend populair is. Ook kan Mozilla stellen dat Firefox een stuk populairder is dan Internet Explorer 9. Deze werd namelijk maar 2,4 miljoen keer gedownload in de eerste 24 uur.

Of de browser op de lange termijn echter ook een groter marktaandeel zal gaan behalen moet nog blijken. Microsoft zal binnen niet al te lange tijd Internet Explorer 9 gaan toevoegen aan de Windows Update functie als essentiële update. Waardoor alle gebruikers van Internet Explorer 8 automatisch worden bijgewerkt naar versie 9. Qua uiterlijk zit er weinig verschil meer tussen alle verschillende browsers en dat is een van de belangrijkste redenen waarom de mainstream gebruiker vaak overstapt. Ook wordt de concurrentie van Chrome alleen maar sterker en deze browser wint het laatste jaar rap aan populariteit.