Onderzoekers uit de Verenigde Staten geloven dat data uit forums en nieuwswebsites kan helpen om beter om te gaan met nieuwe uitbraken van ziektes.

Het team van het kinderziekenhuis in Boston en de Harvard Medical School zijn daarom begonnen met een automatisch verzamelingssysteem genaamd HealthMap. De website brengt informatie bij elkaar, organiseert het en verspreid het onder de doktoren.

Het project, dat wordt beschreven in de editie PLoS Medicine van deze week, is volgens het team zeer waardevol voor medische professionals om in een vroeg stadium een mogelijke epidemie te kunnen herkennen. Ook kan het project doktoren op de hoogte brengen van de huidige situatie.

Echter waarschuwden de makers van het project er wel voor dat te veel informatie ervoor kan zorgen dat de dienst niet optimaal functioneert. Om deze data effectief te kunnen verwerken is dan gebruikgemaakt van Google Maps, zodat medische professionals te allen tijde toegang tot de informatie hebben die real-time wordt bijgewerkt.

Verder denken ze dat de website voor meer voorlichting aan het publiek zorgt, helpt bij het opsporen van epidemieën en een globaal overzicht weergeeft van alle ziektes.