2min

Tags in dit artikel

,

Google’s langverwachte applicatie om het beheren van medische gegevens makkelijker te maken is vandaag live gegaan onder de naam Google Health.

"Het is een erg spannende dag voor ons. We zijn erg blij met de mogelijkheid om deze dienst aan al onze gebruikers aan te bieden," vertelde Marissa Maye, Google-executive en leidster van het Google Health-project, in een webcast die de lancering markeerde.

Marissa Mayer zei verder dat Google Health zich onderscheid van andere diensten door zijn gebruikersinterface en door de publieke beschikbaarheid van de application program interface, API. Ook bevat de applicatie geen advertenties.

Google vond Google Health noodzakelijk omdat er dagelijks vele zoekopdrachten worden gedaan naar informatie over ziektes, botbreuken, aanbevolen genezingen en andere gezondheidsinformatie. Nu kunnen patiënten zoeken naar andere gezondheidswebsites en naar dokters.

Voorstanders van Google Health en Microsoft HealthVault, een gelijksoortige dienst die Microsoft al een tijdje heeft draaien, vinden dat zo de medische data beter beschikbaar wordt voor patiënten, zodat zij beter voor hun eigen gezondheid kunnen zorgen.

Tegenstanders vrezen juist voor hun privacy. Velen vinden Google al een bedreiging voor de privacy omdat het zoekgegevens erg lang bewaart, en nu daar ook nog eens medische data bijkomt zijn zij bang voor het ergste. Daar komt nog eens bij dat Google Health niet beschermd zijn door de Health Insurance Portability and Accountability Act. Ook denken de tegenstanders dat het weinig verschil zal maken of deze data al dan niet beschikbaar is voor patiënten.

De eerste recensies zijn vooralsnog negatief. ZDNet-journalist Garett Rogers schrijft: "Eigenlijk is Google Health wat ik ervan verwachtte, een verbeterde manier om te zoeken naar gezondheidsinformatie. Veel mensen hoopten op een uitgebreider product (waaronder ikzelf) maar dat is niet hoe Google werkt."

Ook vinden sommigen dat het jammer is dat Google Health weinig doet. Zij zeggen dat ze het daarom niet noodzakelijk vinden om te gebruiken. Bertalan Meskó van ScienceRoll merkt nog op: "Ik hoop dat ik nooit spam ontvang van dokters gebaseerd op mijn Google Healt-profiel."

Google Health verkeert nog in de bètafase, is voor iedereen met een Google Account, ook in Nederland, bruikbaar en is te bereiken via deze link.