Facebook klaagt een Duitse website aan omdat deze site de look en feel van Facebook gekopieerd zou hebben.

De klacht stelt dat de reputatie van Facebook mogelijk aangetast kan worden door niet-legitieme associaties met de website studiVZ en beschuldigt de site ervan de look, feel, features en diensten van Facebook te hebben gekopieerd.

studiVZ claimt zo’n tien miljoen leden te hebben. De site is gelanceerd in oktober 2006 door twee Berlijnse studenten en is nu in handen van de Duitse uitgever Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck.

De aanklacht werd ingediend op 18 juli in een rechtbank in Californië. Facebook hoopt op compensatie van een bedrag nader te bepalen tijdens de rechtszaak. studiVZ gelooft dat de aanklacht alleen is ingediend omdat Facebook kwaad is omdat de site niet zo lekker loopt als zijn Duitse concurrent.

Het succes van Facebook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is lang niet zo groot als dat van studiVZ in enkel Duitsland. "De strategie van Facebook lijkt te zijn: als je ze niet kunt verslaan, klaag ze aan," vertelt Marcus Riecke, uitvoerend chef van StudiVZ.

Overigens is ook Facebook zelf het slachtoffer geworden van enkele aanklachten. Mark Zuckerberg, een van de oprichters van Facebook, zou het idee van Facebook gestolen hebben van ConnectU, een dienst geleid door mede-Harvard-studenten.