1 min Applications

Kwaadaardige spam komt steeds vaker voor

Uit analyse van Marshal blijkt dat het aantal kwaadaardige spamberichten gestegen is naar 32,27 procent. Hiermee wordt het de belangrijkste categorie in junkmail.

Kwaadaardige spam komt steeds vaker voorDe mailtjes die proberen om gebruikers te infecteren met malware zijn nu populairder dan reclame-mailtjes. De hoeveelheid medicijn-spam, ongevraagde e-mails waarin de gebruiker een medicijn opgedrongen krijgt, is gestegen tot 31,05 procent. Het aantal pornografisch getinte spam-mailtje bedraagt nu 5,54 procent en spam met gokken als onderwerp komt in 2,07 procent van de gevallen voor.

Uit onderzoek van Marshal blijkt tevens dat botnets steeds vaker ingezet worden om dergelijke kwaadaardige spam-mailtjes te versturen. Door deze mailtjes te versturen hoopt de beheerder van het botnet een hogere capaciteit te krijgen.

Er zijn momenteel diverse botnets actief. De meest actieve is ‘Rustock’, die voornamelijk namaak CNN-mailtjes verspreid. Wanneer de gebruiker echter ingaat op een dergelijk mailtje is de computer besmet. Rustock verspreidt ook andere kwaadaardige spam-mailtjes, zoals namaak ‘Yahoo News’-mails en ‘MSN News’-mails.

Er zijn ook nog andere botnets actief, zo brengt ‘Mega-D’ berichten dat Mariah Carey naakt op de foto is gegaan en zowel ‘Srizbi’ als ‘Grum’ sturen mails over speciale ‘MSN Featured Offers’.

Bron:Techzine Redactie