Microsoft en Novell hebben in een gezamenlijk persbericht bekend gemaakt dat ze hun samenwerking zullen versterken, onderdeel hiervan is een investering vanuit de kant van Microsoft.

Microsoft en Novell hebben al sinds november 2006 een samenwerkingsverband. Hoofdpunt van de samenwerking is dat beide bedrijven inzet tonen om de compatibiliteit tussen Microsofts Windows Server en Novells SUSE Linux Enterprise Server besturingssystemen te verbeteren. Beide bedrijven hopen hiermee op gecombineerde toepassingen, iets wat volgens hun succesvol verloopt.

Een tweede onderdeel van de originele overeenkomst was dat Microsoft tot wel 240 miljoen dollar aan Novell certificaten zal kopen om aan haar klanten te verkopen. Binnen achttien maanden wist Novell al 157 miljoen dollar aan winst te behalen uit certificaten gekocht door Microsoft, dit is 65% van het totaal. Microsoft heeft in deze nieuwe overeenkomst tevens besloten om nog eens 100 miljoen dollar te investeren in Novell certificaten om aan de vraag te voldoen.

Microsoft en met name Novell zullen zich meer gaan focussen op projecten van Novell om tools, support en training over Linux richting klanten te verbeteren. Tevens zal men blijven kijken om de compatibiliteit tussen Linux en Windows te verbeteren. De investering vanuit Microsoft zal 1 november voltrekken. Het samenwerkingsverdrag tussen Microsoft en Novell loopt tot 1 januari 2012.

Microsoft en Novell hebben vanwege de aangekondigde versterking van de samenwerking een nieuwe website opgericht met informatie over compatibiliteit tussen Windows Server en SUSE Linux Enterprise Server en de twee bedrijven. De site is te vinden onder http://www.moreinterop.com/.