2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In een open brief aan Apple-topman Steve Jobs uit iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry zijn frustraties en ongenoegen over de App Store. Ook wil hij met de brief namens andere ontwikkelaars, wiens enthousiasme voor het platform afneemt, spreken.

Craig Hockenberry is een grote naam in de wereld van software-ontwikkeling voor het iPhone- en Mac-platform. Hij is onder andere de geestelijk vader van de Twitter-applicatie voor de iPhone en won tijdens de Worldwide Developers Conference dit jaar nog een Apple Design Award voor zijn applicatie.

Hockenberry geeft in zijn brief aan dat, hoewel hij zeker van de App Store profiteert en Cocoa Touch een ‘geweldig’ platform vindt, zijn enthousiasme om applicaties voor het iPhone-platform te blijven ontwikkelen inmiddels wel is weggezakt.
Hij staat daarin niet alleen, zo geeft hij eveneens in de brief aan.

Om zijn bewering kracht bij te zetten noemt hij een viertal ontwikkelaars wiens werk hij respecteert en bewondering voor heeft. Deze vier ontwikkelaars uitten allen al eerder hun ongenoegen over de App Store. Hockenberry vind het jammer dat de situatie zo moet zijn dat ontwikkelaars hun enthousiasme om applicaties te ontwikkelen afneemt.

Volgens Hockenberry worden veel van de uitingen van ontwikkelaars gemaskeerd door de Non Disclosure Agreement (NDA) die op elk aspect van iPhone-ontwikkeling rust. Hierdoor spreken ontwikkelaars uit angst voor represailles van Apple hun ongenoegen niet uit. Hij is van mening dat het werkelijke aantal klachten dus wel eens veel hoger zou kunnen zijn.

"Goede ontwikkelaars maken verbazingwekkende software evenveel uit liefde als inkomsten. Neem de kunstenaar zijn talent en vakmanschap af en wat rest is iemand die ‘crapware’ maakt voor een weekloon", aldus Hockenberry in de brief.

Als belangrijkste voordeel om te ontwikkelen voor het Mac-platform noemt hij de levendige ontwikkelaarscommunity. De hoge kwaliteit van applicaties voor de Mac is volgens hem met name vanwege goeie ontwikkelaars die van elkaar kunnen leren, kunnen concurreren en kunnen innoveren. Dit wekte in zijn geval de liefde voor het platform direct op.

Omdat Apple deze mogelijkheden op het iPhone-platform door de breedgedragen NDA actief blokkeert is zijn liefde voor het platform volgens hem met de dag aan het afnemen. "Ik probeer vanwege recente ontwikkelingen positief te blijven, maar ik merk dat de aantrekkingskracht die de iPhone op mij had met de dag kleiner wordt." Hij hoopt dat Jobs naar hem wil luisteren zodat er van het iPhone-platform alsnog een geweldig platform gemaakt kan worden.