Apple heeft gisteravond een aangepaste Non Disclosure Agreement (NDA) gepubliceerd (PDF) waar alle iPhone-ontwikkelaars opnieuw mee akkoord dienen te gaan. Eerder hief Apple al delen van NDA op om de ontwikkelaars tegemoet te komen.

De nieuwe overeenkomst vervangt de eerste overeenkomst waar alle ontwikkelaars mee akkoord zijn gegaan. Die eerste overeenkomst was voor de meeste ontwikkelaars een zware last omdat ze beperkt waren in hetgeen ze konden publiceren over hun applicaties en de iPhone-softwaredevelopmentkit zelf. Door de overeenkomst was het niet mogelijk om met andere ontwikkelaars over je software te praten, laat staan raad te vragen aan collega-ontwikkelaars.

Apple hief de delen van de NDA op die voor ontwikkelaars problemen veroorzaakten nadat iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry, bekend van de Twitter-applicatie voor de iPhone, namens collega-ontwikkelaars in een open brief aan Apple-topman Steve Jobs zijn ongenoegen uitte over de gang van zaken. Hockenberry gaf zelfs aan dat hij steeds minder ging zien in de iPhone en hoopte dat Apple met een oplossing voor de problemen zou komen.

Die oplossing kwam er een dag later in de vorm van het opheffen van bepaalde delen van de NDA, waardoor ontwikkelaars weer in vrijheid met elkaar over de software kunnen spreken en ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Hockenberry gaf op zijn weblog aan blij te zijn dat Apple geluisterd heeft.

De NDA blijft in de nieuwe overeenkomst wel van kracht op onderdelen die nog niet vrijgegeven zijn, dit betreft ook bèta’s van de iPhone-software. Dit is volgens Apple zo omdat de SDK innovaties en technologieën bevat die ze wil beschermen omdat de concurrentie er anders mee aan de haal gaat. Ook op informatie gepubliceerd tijdens Apple-events en informatie voortkomend uit betaalde media (audio- en video-opnamen) blijft de NDA van kracht.

Om de ontwikkelaars nog meer tegemoet te komen, lanceerde het bedrijf uit Cupertino een speciaal Apple Developers-forum speciaal voor iPhone- en iPod Touch-ontwikkelaars waar ze ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen helpen en de laatste tips en tricks kunnen delen. Achterliggende reden hiervoor lijkt ook te zijn dat Apple zo het berichtenverkeer over de iPhone SDK beter in de gaten kan houden en sneller overtredingen kan constateren.