2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft in een verklaring op zijn website aangegeven dat de Non Disclosure Agreement (NDA) op vrijgegeven iPhone-software per direct is opgeheven. De NDA op niet-vrijgegeven iPhone-software blijft daarnaast wel gehandhaafd.

Volgens Apple diende de NDA om het eigen intellectueel eigendom te beschermen. "Hoe dan ook heeft de NDA voor een zware last op de schouders van ontwikkelaars, auteurs en andere geïnteresseerden die aan het succes van het platform mee willen werken, gezorgd. Daarom heffen wij de NDA op reeds vrijgegeven iPhone-software per direct op", aldus de verklaring van Apple.

Apple geeft ook aan dat ontwikkelaars binnenkort een nieuwe overeenkomst, zonder NDA, ontvangen. De NDA op niet-vrijgegeven iPhone software, zoals de laatste iPhone 2.2 bèta blijft volgens Apple echter wel van kracht. Dit wederom om het intellectueel eigendom te beschermen zodat concurrenten er niet mee aan de haal gaan.

De beslissing van Apple komt precies één dag nadat iPhone-ontwikkelaar Craig Hockenberry zijn gemengde gevoelens over de iPhone NDA uitte. Dit deed hij in een open brief aan Apple-topman Steve Jobs. Volgens Hockenberry vormde de NDA een regelrechte blokkade om kwalitatief goede iPhone-applicaties te kunnen ontwikkelen.

Hockenberry geeft op zijn weblog aan blij te zijn dat Apple geluisterd heeft. Volgens hem is het tijd voor een feestje. Al had niemand verwacht dat Apple zo snel actie op deze kwestie zou ondernemen. De weg is in ieder geval vrij nu voor ontwikkelaars om met elkaar over de iPhone-software te praten en ook de eerder geweigerde boeken over de iPhone SDK kunnen vanaf nu verkocht worden.