2min

Red Hat onthult de negende versie van Red Hat Enterprise Linux. De release focust op edge deployments, containers, security en snelle configuraties.  

RHEL 9 verschijnt ergens in de komende weken op het Red Hat Customer Portal en de marktplaatsen van grote cloudproviders. Red Hat onthulde de release op de Red Hat Summit, de jaarlijkse conferentie van het bedrijf. We behandelen de belangrijkste toevoegingen.

Edge

Een nieuwe wizard helpt bij een snelle uitrol van RHEL op edge-apparaten. Daarnaast ondersteunt het besturingssysteem FIDO Device Onboarding, een technologie voor versleutelde communicatie tussen systemen en managementplatforms. FIDO Device Onboarding bespaart een hoop tijd voor organisaties die veiligheid prioriteren bij deployments. Bovendien bevat de nieuwe release Gnome Kiosk, een efficiënte desktopomgeving voor devices met één toepassing, waaronder pinautomaten.  

Podman en RHEL container images

RHEL is sinds versie 7.6 uitgerust met Podman, een tool voor het draaien van containers. RHEL 9 poetst de tool op. Gebruik je Podman om een container op RHEL te draaien, dan houdt het besturingssysteem in de gaten of de container correct opstart na een update. Is dat niet het geval, dan zet RHEL de container automatisch terug naar de meest recente configuratie.  

Daarnaast is RHEL 9 uitgerust met de RHEL image builder service, een dienst voor het ontwikkelen van RHEL container images. Elke container begint bij een container image. De image bevat een pakketje met alle benodigdheden voor een applicatie, waaronder libraries, configuraties en runtimes. De RHEL image builder service maakt het mogelijk om een configuratie van RHEL in een container image te verpakken. Met de container image installeer je RHEL op systemen in netwerklocaties naar keuze. Je vindt de dienst in het navigatiemenu van de Red Hat Hybrid Cloud Console.

Security

Volgens Red Hat is RHEL 9 opgewassen tegen securitydreigingen op hardware-niveau, waaronder Spectre- en Meltdown-kwetsbaarheden. De release introduceert IMA, kort voor Integrity Measurement Architecture. IMA hashes en signatures veranderen wanneer een apparaat of systeem wordt aangepast. Dit stelt RHEL in staat om kwaadaardige wijzigingen op hardware-niveau te herkennen. Daarnaast voldoet RHEL 9 aan de eisen van PCI-DSS en HIPAA, twee veiligheidsstandaarden voor technologieën die met gevoelige informatie omgaan.

Snelle configuraties

Red Hat beschouwt RHEL als hét besturingssysteem voor hybrid- en multicloud-omgevingen. Hoe meer clouds een organisatie gebruikt, hoe complexer het beheer van hardware en software wordt. Vandaar bevat RHEL 9 nieuwe, tijdbesparende configuraties.

Allereerst introduceert RHEL 9 een reeks system roles. System roles zijn klaargemaakte configuraties voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld high-availability clusters, firewalls, Microsoft SQL Servers en Postfix. Elke toepassing in dat rijtje heeft een nieuwe system role in RHEL 9.  

Ook ondersteunt RHEL 9 live kernel patching vanuit de Red Hat Enterprise Linux-webconsole. Developers en operators kunnen updates doorvoeren zonder command line tools, wat fouten voorkomt. Tot slot is het besturingssysteem is toegespitst op meerdere Microsoft-oplossingen, waaronder SQL Server.

Tip: Red Hat voelt zich onoverwinnelijk met OpenShift onder vleugel IBM