2min

Tags in dit artikel

, , ,

CodeWeavers, het bedrijf achter de CrossOver-software, geeft vandaag zijn software gratis weg. CrossOver is software waarmee het mogelijk is om Windows-programma’s onder het Linux- of Mac OS X-besturingssysteem te draaien en is de commercieel ondersteunde versie van het open source WINE.

In juli riep CodeWeavers de "Great American Lame Duck Presidential Challenge" in het leven. De weddenschap had als doel om de Amerikaanse-president, George W. Bush, aan te moedigen om nog wat te maken van zijn resterende tijd in het witte huis. Zodra Bush nog een groot politisch of wetenschappelijk doel wist te behalen zou CodeWeavers zijn software gratis weggeven.

De directeur van CodeWeavers werd laatst verrast door de prijs die hij moest betalen bij het tanken. De benzineprijs bleek aardig gedaald te zijn en dit stelde hem tevreden. Minder blij werd hij echter van het idee dat hij hiermee de weddenschap verloren had en dus zijn software gratis moest weggeven.

Een hele dag lang is CrossOver Office en CrossOver Games voor zowel Linux als Mac OS X gratis beschikbaar vanaf de CodeWeavers-site. De software kost normaal 40 tot 70 dollar per licentie. De mensen die de software nu gratis krijgen hebben ook recht op technische ondersteuning.

Al snel na de melding kwam het nieuws op community-stemsite Digg waardoor de populariteit van de gratis CrossOver-versie snel toenam. Door de drukte is de CodeWeavers-site momenteel offline gehaald en vervangen door een minimalistische site waar alleen de gratis versie verkrijgbaar is. Door de drukte kan CodeWeavers pas over een dag alle licentie-aanvragen te verwerken maar men kan nu al een vrijgeschakelde versie downloaden.