2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Twee Nederlandse tieners, Sebastiaan Moeys (19) en Tijmen Crone (20), begonnen anderhalf jaar geleden met de Franstalige website Amiz, een sociaal netwerk gebaseerd op het Nederlandse Hyves.

Het idee ontstond toen de beide tieners constateerden dat er in het buitenland nog geen websites bestonden die hetzelfde concept als Hyves hadden. Omdat Moeys de Franse taal goed machtig is besloten ze een site in deze taal te starten. Na hun eindexamen ging de site online.

En deze site werd gelijk een succes want 10.000 jongeren meldden zich al snel aan. "Ik had nog nooit zoiets gezien", bekent Moeys. Moeys beantwoordde al snel honderd mailtjes per dag en Crone zorgde voor de beschikbaarheid van de site.

Winst die op advertenties gemaakt werd, werd gelijk in de site geïnvesteerd en momenteel is Amiz een van de populairste sites onder de Franse jeugd met 2,3 miljoen leden. De site groeit nog steeds erg hard. "Dus op overnamepogingen ben ik tot dusver niet ingegaan," aldus Moeys.

Een aantal maanden geleden was de overname door de Franse internetonderneming Steek een feit. Exacte bedragen mogen niet genoemd worden, maar loopt in de tonnen. Toch was Steek niet de eerste geïnteresseerde.

Beide heren hadden ook contact met Hyves omtrent een overname, maar Hyves wilde het hele ledenbestand omzetten naar hun eigen systeem maar dit liep tegen privacy-problemen aan.

Wat is hun succes? Dat weten ze zelf wel: net even anders doen dan de rest. "We zijn meer van dingen doen, terwijl andere bedrijven vaak focussen op details of bezig zijn met businessplannen", aldus Moeys.

Toch zitten beide heren niet stil na deze overname. Ze zijn al druk bezig met een Europees jongerennetwerk, gericht op jongeren tussen de tien en vijftien jaar oud.