1 min

Tags in dit artikel

, ,

De omstreden hostingprovider McColo is deze week toch nog even online geweest. McColo kwam negatief in het nieuws doordat onder andere de ICANN, de registrar van internetdomeinen, had aangegeven dat McColo haar vergunning moest inleveren. McColo is vervolgens geheel offline gegaan.

McColo kon online komen met behulp van Telia. Toen Telia erop geattendeerd werd dat het bedrijf een hostingprovider hielp die omstreden is, mede doordat volgens deskundige drievierde van alle spam afkomstig was van hun netwerk, werd het netwerk snel weer offline gehaald.

McColo hostte onder andere de centrale van het Rustock-botnet. Toen McColo weer even online was heeft Rustock een opdracht verzonden die ervoor zorgt dat alle zombies binnen het botnet voortaan verbinding maken met andere servers, gelokaliseerd in Rusland. Het lijkt er dus niet op dat de beheerders van dit botnet nog vertrouwen hebben in McColo.

Volgens Marshal, een beveiligingsbedrijf, is de hoeveelheid spam drastisch afgenomen. Zo hebben diverse grote spam-partijen geen spam meer kunnen versturen, doordat de hostingprovider offline is. Twee grote namen in die spam-organisaties zijn Srizbi en Mega-D, die nu een stuk minder spam kunnen versturen.