1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het sluiten van een ISP heeft ervoor gezorgd dat de hoeveelheid spam tijdelijk fors daalde. Na enkele dagen was de hoeveelheid spam echter weer terug op het oude peil.

De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft ervoor gezorgd dat de ISP Pricewert zijn servers offline moest halen. De servers van de ISP werden namelijk gebruikt door verschillende grote botnets. Via deze botnets is weer spam verstuurd. Na het offline gaan van de ISP zag beveiliger Marshal8e6 de hoeveelheid spam al met vijftien procent dalen. Vooral het botnet met de naam Pushdo is flink getroffen door het offline halen van Pricewert.

Volgens Cisco daalde de hoeveelheid spam zelfs met zo’n dertig procent. Na enkele dagen was dit echter niet meer te merken omdat botnets net zo snel weer opduiken als dat ze verdwijnen. Daardoor was de hoeveelheid spam na enkele dagen weer op hetzelfde niveau als voorheen. Hieruit blijkt dat makers van botnets leren van het verleden. Vorig jaar werden namelijk ook al verschillende ISP’s offline gehaald. Makers van botnets zijn nu echter goed voorbereid door middel van goede backups die ze snel terug kunnen zetten.