De blokkade van de Duitse versie van Wikipedia die vorige week door een Duitse rechtbank werd opgelegd is alweer opgeheven. De Duitse parlementariër Lutz Heilmann, die de blokkade via een kort geding had afgedwongen heeft zijn aanklacht namelijk weer ingetrokken.

Heilmann spande de rechtszaak tegen Wikipedia aan, omdat er volgens hem onwaarheden over hem verkondigd werden in de online encyclopedie, waaronder zijn vermeende werkzaamheden voor de geheime dienst, zijn deelname in een online pornobedrijf en zijn opleiding. Maar volgens Heilmann is inmiddels geen reden meer om de blokkade aan te houden, omdat de teksten van het gewraakte artikel inmiddels aangepast zijn. In een verklaring geeft hij wel aan dat hij betreurt dat er zo’n commotie is ontstaan over de blokkade.

"Nu de onwaarheden en andere zaken die inbreuk maken op mij als persoon verwijderd zijn uit het artikel, heb ik Wikimedia laten weten dat ik af zie van verder juridische stappen en dat de blokkade weer opgeheven kan worden. Ik betreur het dat Duitse internetgebruikers door mijn toedoen de afgelopen 24 uur geen directe toegang hadden tot Wikipedia. Het ging mij dan ook niet om het censureren van de inhoud, dan wel om een getrouwe weergave van de feiten. Het juridische proces en de structuur van Wikipedia heeft er echter voor gezorgd dat ook andere Wikipedia-gebruikers getroffen werden, dat was niet mijn bedoeling. Ik zal samen met Wikimedia zoeken naar andere manieren om het open en vrije karakter van Wikipedia verder te ontwikkelen, maar wel met behoud van privacyrechten", aldus Heilmann.