De homepage van de Duitse versie van Wikipedia is afgesloten. Dit heeft de media in Duitsland afgelopen zaterdag laten weten. Het afsluiten van de homepage is te danken aan Lutz Heilmann, één van de Duitse parlementariërs.

Lutz Heilmann heeft een kort geding aangespannen tegen de online encyclopedie vanwege het feit dat er informatie over hem geschreven zou zijn die niet juist is. Lutz Heilmann vond het ook "illegaal" dat er over hem geschreven werd dat hij tijdens de communistische Duitse Democratische Republiek voor de geheime dienst had gewerkt. Er werd tevens geschreven dat hij dit heeft proberen te verbergen, nadat de val van de Berlijnse Muur had plaatsgevonden.

Volgens Lutz Heilmann was dit niet het enige, want ook de media in Duitsland zou foutieve informatie over hem geschreven hebben. Zo ging het gerucht dat Lutz Heilmann actief was bij een pornobedrijf dat online functioneert. Ook zou hij een opleiding aan de universiteit niet hebben afgerond volgens de Duitse media.

Lutz Heilmann had eerst de gehele site offline willen hebben, maar volgens een advocaat die werkt voor de Duitse Wikipedia-vereniging zou dit buiten proportie zijn geweest om vanwege dit conflict de gehele site af te sluiten voor het publiek.

De pagina is voor inwoners van Duitsland nog steeds te benaderen. Via de Amerikaanse versie van Wikipedia kan men het artikel in de Duitse taal nog steeds bekijken. Het artikel in kwestie kan hier gevonden worden.