1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft stilletjes een nieuw supportdocument gepubliceerd waarin het het gebruik van een virusscanner op het Mac OS X-besturingssysteem aanraadt.

Reden hiervoor is voornamelijk preventief. Volgens Apple zorgt het gebruik van een virusscanner ervoor dat virusschrijvers meer dan een applicatie moeten omzeilen zodat het aantal malware voor het OS X-platform laag blijft.

De soft- en hardwarefabrikant raadt het gebruik van drie applicaties aan: Intego VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 en McAfee VirusScan for Mac. De applicaties van Intego en Symantec zijn verkrijgbaar in de Apple Store.

Het nieuwe advies lijkt te komen vanwege de recente Trojaanse paarden die voor Mac OS X verschenen zijn, zoals RSPlug dat vaak incognito is als keygen of softwarecrack. Eenmaal geïnfecteerd, wijzigt het Trojaans paard de configuratie van het systeem zodat deze verbinding maakt met kwaadaardige DNS-servers om phishing mogelijk te maken.

Naast betaalde virusbescherming zijn er ook gratis alternatieven. Zo is het opensourceprogramma ClamAV ook beschikbaar voor Mac OS X onder de naam ClamXav. Ook het bedrijf SecureMac biedt een gratis trojandetectietool aan.