Werden vorig jaar nog 250.000 nieuwe malwarecreaties als Trojaanse paarden, wormen en virussen gedetecteerd, dit jaar staat de teller maar liefst vier keer zo hoog, namelijk op 1 miljoen nieuwe malware.

Met dat aantal is er dit jaar meer malware gedetecteerd dan alle voorgaande jaren bij elkaar. Door dit gegeven krijgen antivirusbedrijven het steeds drukker, zo moest het Finse F-Secure meer dan tien miljoen unieke malware-exemplaren verwerken.

En ook de toekomst ziet er niet rooskleuriger uit. Sterker nog, F-Secure verwacht in 2009 een stijging van malware met vijfhonderd procent. Net als vorig jaar doet het pc-beveiligingsbedrijf weer de uitspraak dat er meer malware zal verschijnen voor andere platformen als Mac OS X en de mobiele telefoon.

Om de groei een halt toe te roepen, zullen overheden actiever virusschrijvers moeten gaan opsporen en vervolgen. Het komt nu namelijk nog te vaak voor dat virusschrijvers vrijuitgaan. Mikko Hypponen, hoofdonderzoeker van F-Secure, riep al eerder op tot de oprichting van een ‘internetpol’ die zich bezighoudt met de bestrijding en het onderzoeken van cybercrime.