1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Beveiligingsbedrijf F-Secure merkt in het databeveiligingsverslag van 2008 op dat malware in de eerste helft van 2008 explosief is gegroeid naar 900.000.

Dit zijn echter niet allemaal nieuwe malwareprogramma’s. Het gaat hier namelijk vooral om verfijnde en verbeterde versies van Trojaanse paarden, backdoors, exploits en andere bedreigingen.

Deze trend onderstreept het vermoeden dat malwaremakers steeds professioneler worden. Niet alleen vanwege de verfijning van malware, ook omdat malware zichzelf steeds beter verdedigt tegen verwijdering van antivirussoftware.

In de eerste helft van 2008 groeide ook het aantal gerichte aanvallen op individuen, bedrijven of organisaties en werden deze ook professioneler. Steeds vaker wordt er eerst een profiel gemaakt van het slachtoffer waarna een e-mail wordt gestuurd met de naam, titel en referenties van een individu in een organisatie of bedrijf.

Malwareaanvallen worden ook steeds vaker gebruikt voor militaire of politieke doeleinden. Zo werde tijdens botsingen tussen Tibetanen en Chinese militairen internetspionage gebruikt. Het Chinese leger stuurden e-mailberichten naar de demonstranten om hun pc’s te infecteren om zo de acties die zij planden te volgen.