Online software en mobiele toepassingen gaan veiliger worden, hiermee heeft de Europese Ministerraad ingestemd, de ministerraad, bestaande uit ministers uit diverse Europese Landen, zijn van mening dat de 55 miljoen euro die daarvoor uitgetrokken is, goed besteed gaat worden.

Het Safer Internet Programme is sinds 1996 actief en zorgt ervoor dat de informatie en dergelijk beter beschermd wordt. De Europese Unie heeft hier al meermalen enkele miljoenen euro’s ingestopt. Het Safer Internet Programme is een spinsel op het Safer Internet initiatief.

Het nieuwe Safer Internet Programme duurt vier jaar en start volgend jaar. In vier jaar mag het programma 55 miljoen euro opmaken voor diverse projecten. Ongeveer vijftig procent, 48 procent om precies te zijn, wordt gebruikt voor reclame en dergelijk. Een bewustwording door het grotere publiek dus. 34 procent wordt besteed aan het bestrijden van illegale content. Verder wordt tien procent gebruikt om het internet veiliger te maken en gaat acht procent naar de opbouw van een kennisbank.

Uit Eurobarometer-onderzoek blijkt dat 3/4e van alle kinderen tussen de zes en zeventien jaar zich op het internet bevindt. Slechts de helft van ouders geeft daarbij aan dat ze hun kinderen waarschuwen over de gevaren van het internet. Bijna zestig procent neemt echter wel maatregelen om hun kind te beschermen op het internet, dit gebeurd dan door middel van logging-programma’s of filters. De andere ouders geven aan hun kinderen te vertrouwen, of niet te weten hoe het moet.