10min

Tags in dit artikel

, , ,

De jaarlijkse – en tevens laatste – Macworld-keynote van Apple is weer ten einde met als gevolg een hoop teleurstelling: de verwachte Mac mini-upgrade bleef uit en ook werd er met geen woord gerept over de nieuwste versie van Mac OS X, Snow Leopard. Wat wel aan bod kwam vind je in deze samenvatting.

[b]Inhoud[/b]

  • [jump=ilife09]iLife ’09[/jump]
  • [jump=iwork09]iWork ’09[/jump]
  • [jump=iworkcom]iWork.com[/jump]
  • [jump=macboxset]Mac Box Set[/jump]
  • [jump=mbp17]MacBook Pro 17 inch unibody[/jump]
  • [jump=its]iTunes Store-aanpassingen[/jump]
  • [jump=links]Links[/jump]
  • [jump=keynote]Keynote in beeld & geluid[/jump]

[b]iLife ’09[/b]

Allereerst introduceerde Apple een nieuwe versie van lifestyle-suite iLife. In iLife ’09 krijgen iPhoto, iMovie en GarageBand een upgrade met een aantal nieuwe functies.

iLife ’09 zal vanaf eind januari standaard meegeleverd worden met nieuwe Macs, maar zal rond diezelfde tijd ook los verkrijgbaar zijn voor 79 euro. Voor een prijs van 99 euro kan een familiepakket à 5 licenties gekocht worden. iLife ’09 vereist Mac OS X Leopard om te kunnen draaien.

[b]iPhoto ’09[/b]

iPhoto is de eerste applicatie in iLife ’09 die tijdens de keynote uitgebreid aan bod kwam. iPhoto krijgt de beschikking over een aantal nieuwe functies. Allereerst krijgt iPhoto de mogelijkheid om te sorteren op zogenaamde ‘Faces’, een techniek die gezichten in foto’s herkent, vergelijkbare gezichten in andere foto’s zoekt en deze bundelt in een mapje. Deze techniek wordt ook al gebruik in het in de Verenigde Staten populaire Facebook.

Faces-functionaliteit in iPhoto ’09

Ook nieuw in iPhoto ’09 is ‘Places’, een methode om foto’s van een zogenaamde ‘geotag’ te voorzien. Kort gezegd, een plaatsbepaling waar de foto is gemaakt. Deze informatie kan zowel handmatig als automatisch toegevoegd worden door camera’s met ingebouwde gps-functionaliteit, zoals bijvoorbeeld de iPhone of de Coolpix-camera’s van Nikon.

Derde nieuwe functie in iPhoto ’09 is ‘Slideshow themes’ waarbij dezelfde gezichtsherkenning als in Places gebruikt wordt om afbeeldingen correct in een diavoorstelling te positioneren. Tot slot is er nog ondersteuning ingebouwd voor het delen van foto’s met Facebook of fotosite Flickr, hetgeen eerder alleen met een speciale plug-in mogelijk was.

[b]iMovie ’09[/b]

Tweede applicatie die klaar was voor een update is iMovie, de filmbewerkingssoftware van Apple voor thuisgebruikers. De applicatie krijgt een vijftal nieuwe functies mee in de nieuwe versie, aangezien iMovie ’08 niet bij iedereen in de smaak viel toen deze in 2007 geïntroduceerd werd.

Travelflow en dynamische thema’s in iMovie ’09

Als eerste is er ‘Dynamic Themes’, contextafhankelijke menu’s voor clips en geanimeerde reiskaarten, zoals die uit de welbekende Indiana Jones-films. Deze reiskaarten kunnen ook weer gebruik maken van GPS. Tweede is automatische stabilisatie van het beeld, wat ervoor zorgt dat bewegingen in schokkerige video’s beperkt worden, ideaal voor de thuisgebruiker dus.

Precisiebewerking en beeldstabilisatie in iMovie ’09

Ook nieuw is precisie-bewerking voor zowel audio als video. Het geeft de clips van een video weer in een filmrol waarna er ingezoomd kan worden en er onafhankelijk van elkaar aanpassingen aan beeld en geluid gedaan kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om geluid van een bepaalde clip over te brengen naar een andere clip.

Vierde nieuwe functie is geavanceerde mogelijkheden voor het draggen-en-droppen van clips, volgens Apple een leuke en eenvoudige manier om video te bewerken als je dat nog nooit in een enkel frame hebt gedaan. Tot slot krijgt iMovie ’09 de beschikking over nieuwe titels, overgangen en effecten.

[b]GarageBand ’09[/b]

Dan blijft GarageBand, Apples software om zelf eenvoudig en leuk muziek te maken, nog over. Ook GarageBand heeft een upgrade gekregen, waarbij de nadruk ligt op het zelf leren van dingen.

Pianoles en les van artiesten in de nieuwe GarageBand

Hiervoor introduceert Apple ‘Learn to Play’ in GarageBand, waarmee je geleerd wordt hoe je een bepaald instrument moet bespelen. In simpele basislessen word je geleerd hoe je piano of gitaar moet spelen.

Ook zijn er lessen gegeven door professionals/celebrities. Zij leren je hoe je bepaalde nummers moet spelen: Colbie Caillat leert je bijvoorbeeld hoe je Bubbly moet spelen en van Norah Jones kan je leren piano spelen. Bij GarageBand worden 9 lessen meegeleverd, maar tegen betaling van 4,99 per les kunnen meer lessen in de applicatie worden gedownload.

[b]iWork ’09[/b]

Het tweede softwarepakket dat vanavond een upgrade kreeg was Apples eigen office-suite iWork. iWork ’09 bevat nieuwe versies van Pages (tekstverwerking), Keynote (presentatie) en Numbers (spreadsheets) met elk hun eigen nieuwe functies.

iWork ’09 is per direct verkrijgbaar voor 79 euro en, net als bij iLife ’09, ook verkrijgbaar in een familiepakket à 5 licenties voor 99 euro. iWork ’09 vereist Mac OS X Leopard om te kunnen draaien. iWork ’09 kan daarnaast ook 30 dagen uitgeprobeerd worden en de proefversie is gratis te downloaden op de Apple-website.

[b]Pages[/b]

Nieuw in Pages ’09 is allereerst de mogelijkheid om documenten op het volledige scherm weer te geven. In volledige-schermweergave blijft het eveneens mogelijk om documenten te bewerken. Ook nieuw is de mogelijkheid tot dynamisch uitlijnen. Hiermee kan gestructureerd uitgelijnd worden in verschillende niveau’s en blijft de structuur bij reorganiseren ook intact.

Volledig scherm en nieuwe mogelijkheden voor uitlijnen van tekst in Pages ’09

Derde nieuwe functie is een uitgebreidere koppeling met Numbers. Hiermee kunnen bijvoorbeeld middels data in een tabel uit Numbers persoonlijke brieven gemaakt worden die automatisch worden gegeneerd. Ook is het mogelijk om hiervoor contacten uit het Adresboek te gebruiken.

Een nieuwe templatekiezer met nieuwe templates in Pages ’09

Wederom krijgt Pages met deze upgrade de beschikking over meer thema’s wat het totaal op meer dan 180 thema’s brengt die ook nog eens allemaal aanpasbaar zijn. Ook aan het delen van documenten is gedacht: in Pages ’09 kunnen documenten nog eenvoudiger in drie mogelijke formaten (pages, word en pdf) gedeeld worden via e-mail.

Geel nieuw, en daarover onder het kopje iWork.com meer, is het delen van documenten met iWork.com, Apples nieuwe online service voor het delen van documenten.

[b]Keynote[/b]

Als tweede in het rijtje vinden we Keynote, de presentatiesoftware in iWork. Nieuw in Keynote is allereerst Magic Move, een techniek waarmee een object dat herhaald wordt – een logo bijvoorbeeld – automatisch van plaats, grootte, doorzichtigheid en draaiing kan veranderen.

Magic Move in de nieuwe versie van Keynote

Ook Keynote krijgt weer de beschikking over nieuwe thema’s inclusief een verbeterde themakiezer. Keynote ’09 brengt acht nieuwe thema’s om uit te kunnen kiezen. Bij nieuwe thema’s horen ook nieuwe overgangen zal Apple gedacht hebben, want ook die zitten in Keynote ’09. Keynote bevat nieuwe tekst- en objectovergangen die volgens Apple lijken alsof ze door een professional zijn gemaakt.

Ook een nieuwe themakiezer met nieuwe thema’s in Keynote ’09 en nieuwe grafieken

Alsof nieuwe thema’s en nieuwe tekst- en objectovergangen nog niet genoeg zijn doet Apple er nog een schepje bovenop, Keynote ’09 heeft ook 3D-grafieken die opgeleukt kunnen worden met verschillende animaties, zoals een kraan om de grafieken van bovenaf te bekijken, zoals in een film.

Voor de iPhone & iPod Touch-gebruikers introduceert Apple een nieuwe applicatie genaamd Keynote Remote. De naam zegt het eigenlijk al, een afstandsbediening voor Keynote. Via WiFi kan de Keynote-presentatie middels de applicatie bestuurd worden. Keynote Remote is op moment van schrijven (nog) niet beschikbaar in de Nederlandse App Store.

Tot slot biedt ook Keynote ’09, evenals Pages, uitgebreidere functies om presentaties te delen. Presentaties die per e-mail gedeeld worden kunnen optioneel ook het powerpoint- of pdf-formaat verstuurd worden. Ook kan de presentatie gedeeld worden met iWork.com.

[b]Numbers[/b]

Laatste in het rijtje is Numbers, de spreadsheetapplicatie in iWork. Numbers werd in iWork ’08 als derde nieuwe applicatie geïntroduceerd en mistte ten opzichte van Microsoft Excel nogal veel functies, Apple probeert daar met Numbers ’09 verandering in te brengen.

Allereerst krijgt Numbers ’09 ondersteuning voor eenvoudige formules. Numbers bevat meer dan 250 functies inclusief een duidelijke beschrijving. Variabelen kunnen daarnaast een (gekleurde) alias toegekend worden waardoor formules eenvoudiger te begrijpen zijn. Met de formulelijst kunnen vervolgens alle verschillende formules in één lijst weergegeven worden.

Meer dan 250 nieuwe formules in Numbers ’09

Ook nieuw zijn het groeperen van tabellen in categorieën en verbeterde grafieken met gecombineerde weergaven. Numbers werkt in iWork ’09 nog meer samen met Pages en Keynote. Objecten uit Numbers kunnen bijvoorbeeld gelinkt worden met Pages-document.

Nieuwe templates ook voor Numbers ’09

Thema’s en templates zijn kennelijk belangrijk voor Apple want ook in Numbers ’09 kan er gekozen worden uit een twaalftal nieuwe thema’s wat het totaal op meer dan dertig brengt. Tot slot komen de nieuwe mogelijkheden voor het delen van bestanden ook in Numbers weer terug en kan een Numbers-bestand dus ook makkelijk omgezet worden naar een Excel-bestand.

[b]iWork.com[/b]

Dat brengt ons bij Apples eigen online service voor het delen van documenten. Apple treedt in de voetsporen van Google (Google Docs) met een eigen service om documenten met anderen te kunnen delen, eveneens bèta.

Met iWork.com, zoals de service heet, kunnen bestanden van Pages, Numbers en Keynote online gedeeld en bewerkt worden, waarbij het bewerken gebeurt in omgeving gelijkwaardig aan die van de desktop-applicatie.

Op dit moment is de service, omdat het een publieke bèta betreft, nog gratis, maar de bedoeling is dat hier straks voor betaald moet gaan worden. Hoeveel dit gaat kosten is door Apple niet bekendgemaakt.

[b]Mac Box Set[/b]

Omdat iWork en iLife ’09 beide Mac OS X Leopard vereisen had Apple nog een kleine verrassing, nouja verrassing. Middels een zogenaamde Mac Box Set kunnen in één keer Mac OS X Leopard, iLife ’09 en iWork ’09 voor 169 euro aangekocht worden waarmee je 40 procent bespaart als je al deze pakketten los koopt.

Vanwege de verlate beschikbaarheid van iLife ’09 is deze Mac Box Set eveneens ook pas vanaf eind januari verkrijgbaar.

[b]Unibody MacBook Pro 17"[/b]

Tegen alle verwachtingen in toonde Phill Schiller alleen een nieuwe unibody MacBook Pro 17" tijdens de keynote. Volgens Apple is het echter wel de dunste en lichtste 17" notebook ter wereld.

De nieuwe MacBook Pro beschikt over een unibody-behuizing, is slechts 2,5 centimeter dik en weegt net geen 3 kilogram. De 17" MacBook Pro wordt standaard geleverd met een glanzend scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels, maar tegen een meerprijs van 50 euro kan de notebook met een mat scherm geleverd worden.

De 17" MacBook Pro beschikt, net als zijn kleinere broertje de 15" MacBook Pro, over een glazen trackpad dat tevens als drukknop dient. Standaard wordt de notebook geleverd met een 2,66 GHz Intel Core 2 Duo-processor een 320 GB harde schijf.

De notebook beschikt ten slotte ook over 3 usb-poorten, een FireWire 800-poort en een MiniDisplay-poort voor de aansluiting van het 24" LED Cinema Display dat afgelopen jaar tezamen met de nieuwe notebooks geïntroduceerd werd. Qua grafische kracht beschikt deze MacBook Pro over 2 grafische processors. Een Nvidia 9400M voor basiszaken en een Nvidia 9600M GT voor meer grafisch geweld zoals het spelen van games of videobewerking.

Bijzonder aan de nieuwe 17" MacBook Pro is dat deze een speciaal ontwikkelde batterij heeft waardoor een hogere levensduur gehaald kan worden. Middels een speciale techniek, Adaptive Charging genaamd, kan de batterij zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. De batterij kan niet verwijderd worden.

Hierdoor komt er 40 procent extra ruimte vrij die gebruikt is om de batterij in omvang te vergroten. De batterij kan volgens Apple zo’n 1000 keer herladen worden en gaat bij volledig opgeladen met de Nvidia 9400M tot wel 8 uur mee. De 9600M GT moet het met een uurtje minder stellen.

Apple benadrukt wederom het milieu bij deze nieuwe MacBook Pro. Het heeft net als de andere modellen die in oktober het levenslicht zagen een EPEAT Gold status. Vervuilende stoffen zijn zoveel mogelijk geëlimineerd. De notebook is bevat geen BRM’s en alle interne kabels en componenten zijn PVC-vrij. Het scherm is vrij van kwik en arsenicum. De aluminium behuizing is goed te recyclen. Door de langere levensduur van de batterij wordt het milieu vervolgens minder belast.

De nieuwe 17" MacBook Pro is vanaf eind januari verkrijgbaar. De standaardconfiguratie kost 2499 euro.

[b]iTunes Store[/b]

Als ‘One last thing’ maakte Apple bekend dat er wat wijzigingen in de prijs van de iTunes Store doorgevoerd worden. Op dit moment kosten alle nummers – uitgezonderd die van iTunes Plus – nog 0,99 euro per stuk. In de nieuwe situatie komen er drie prijscategorieën: 0,69 euro, 0,99 euro en tot slot 1,29 euro.

Daarnaast zullen 8 van de 10 miljoen nummers zonder enige vorm van DRM beschikbaar zijn. Tegen het einde van het eerste kwartaal zal dit aantal uitgebreid zijn naar de volledige iTunes-catalogus.

Tot slot ook nog even aandacht voor de iPhone. Het wordt mogelijk om op de iPhone middels de iTunes Store ook nummers via 3G te downloaden. Voorheen was dit alleen mogelijk met een WiFi-verbinding.

[b]Links[/b]

[b]Keynote in beeld & geluid[/b]

Voor wie alles nog eens rustig wil bekijken, is er de video-registratie van de gehele keynote. De video duurt ongeveer een uurtje en kan hier bekeken worden. Om de video te kunnen bekijken is QuickTime vereist.

Daar vind je linkjes naar een normaal video-formaat of een High Definition-video-formaat. iTunes-gebruikers kunnen zich ook op de Keynote-podcast van Apple abonneren. Daar kunnen ook alle voorgaande keynotes teruggekeken worden.