Apple heeft vandaag tijdens haar jaarlijkse Macworld Keynote enkele updates voor producten, de langverwachte iTunes-filmverhuurdienst, de nieuwe iPhone firmware én de nieuwste MacBook-telg, de MacBook Air, gepresenteerd.

Time Capsule: Een nieuwe manier van backups maken

Time Capsule is een nieuw stukje hardware wat tegelijkertijd een Wi-Fi basisstation als ook een backup-schijf voor Time Machine is.
Hiermee kan je volledig draadloos backups maken in Time Machine en deze wegschrijven naar de ingebouwde harde schijf van 500 GB of 1TB, die respectievelijk voor 299 euro en 499 euro over de toonbank gaan. Voldoende ruimte voor al je documenten, muziek, films en foto’s dus.

Backuppen kan met meerdere Mac’s en geschiedt volledig automatisch wanneer Time Machine in Leopard geactiveerd is. Daarnaast is het ook een volledig draadloos AirPort Extreme basisstation die de 802.1n technologie ondersteunt. Het werkt met Mac’s, pc’s en draadloze apparaten als de iPhone, iPod Touch en de Apple TV, ook het aansluiten van een printer is op de ingebouwde USB-poort geen enkel probleem.

iPhone: Nieuwe firmware

Per vandaag is er nieuwe firmware voor de iPhone beschikbaar. Google Maps met bestemming, Webclips, het ‘springboard’ aanpassen en meerdere mensen tegelijk sms’en zijn enkele speerpunten die Steve Jobs tijdens de presentatie aangeeft.

Webclips

Favoriete websites die op het ‘springboard’ (hoofdscherm) aanmaken. De Webclips onthouden ook op welk gedeelte van de website je je bevindt en waar je ingezoomd hebt.

Hoofdstukken en songtekst ondersteuning in iPod mode:

Het springen naar hoofdstukken kenden wel al uit iTunes, maar op de iPhone was deze ondersteuning er niet. Met de nieuwe firmware is dat verleden tijd en kun je vanaf nu ook van hoofdstuk naar hoofdstuk springen in je favoriete podcasts.

Ook is er songtekst ondersteuning toegevoegd waarmee het mogelijk zal zijn om de songtekst van het nummer op je scherm weer te geven.

iPod Touch: vijf nieuwe applicaties

Apple heeft goed geluisterd naar de kritiek op de iPod Touch en introduceert nu vijf nieuwe applicaties. Mail, Stocks, Notes, Maps en Weather.

Deze applicaties kenden we al van de iPhone, de kritiek was dan ook dat de iPod Touch minder functionaliteit bezat dan de iPhone. Een klein overzicht:

 • Mail
  De naam zegt het al. Hiermee zal ’t mogelijk zijn om te e-mailen met de iPod Touch.
 • Stocks
  Stocks is engels voor beurzen en dit is dan ook niet meer dan een simpele applicatie die de laatste beursinformatie weergeeft en netjes presenteert. Dit kenden we al van Mac OS X en later de iPhone.
 • Notes
  Notes is een aparte applicatie om notities te maken. Sinds Leopard heeft Mail ondersteuning voor Notes, maar Apple heeft er hier voor gekozen om het in een aparte applicatie te stoppen.
 • Maps
  Ook de bekende Google Maps van de iPhone komen naar de iPod Touch. Een route plannen met je iPod behoort hiermee dus ook tot een van de mogelijkheden.
 • Weather
  Last but not least, een kleine applicatie die je in staat stelt om actuele weerinformatie op jouw locatie op te halen en tevens een overzicht geeft van de weersverwachtingen. Weather is een standaardwidget voor Mac OS X en behoorde reeds tot een standaard applicatie voor de iPhone.

Markant detail aan dit alles is dat het voor bestaande iPod Touch-gebruikers een kleine aanslag op de portemonnee betekent. De software-update kost twintig euro. Voor nieuwe iPod Touch-gebruikers is de software update standaard meegeleverd en die hoeven dus geen twintig euro te betalen.

iTunes: Filmverhuur

Misschien wel een van de meest voorkomende geruchten in aanloop naar de keynote. Filmverhuur voor de iTunes-Store. Apple heeft het zoals verwacht vandaag aangekondigd en het is behoorlijk spectaculair.

Het bedrijf uit Cupertino heeft alle grote filmstudio’s zover weten te krijgen om films voor de iTunes-Store te leveren. Hiermee ontstaat er een database van zo’n 1000 films. De films zullen 30 dagen na de dvd-release van een film in de iTunes-Store aangeboden worden. Na het downloaden, wat rechtstreeks uit de iTunes-Store gebeurt, heb je vervolgens 30 dagen de tijd om de film te starten. Is de film eenmaal gestart dan moet je deze wel binnen 24 uur gekeken hebben.

Het zal mogelijk zijn om te kijken vanaf zowel Mac’s, PC’s als ook alle huidige iPods en niet te vergeten de iPhone. Films starten vrijwel direct, met een moderne breedbandverbinding duurt het ongeveer 30 seconden voordat de film start.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in de prijs. Huidige titels in de bibliotheek kosten 2,99 dollar, voor een nieuwe release tel je één dollar extra neer waarmee de prijs op 3,99 dollar komt. De filmverhuurdienst is vanaf vandaag beschikbaar in de Verenigde Staten. Later dit jaar zal Apple het internationaal gaan invoeren. Ook zijn er updates voor iTunes en iPods vrijgegeven.

Apple TV Update

Zoals reeds verwacht is ook de Apple TV geüpdatet. Geen hardwarematige update dit keer, maar een softwarematige: Apple’s antwoord op de vraag "Hoe krijgen we de films van de iTunes-Store op je flatscreen-tv?"

Met de software-update voor Apple TV kan je rechtstreeks vanaf de Apple TV en zonder computer direct films huren in high definition en Dolby 5.1.
Daarnaast zal het mogelijk zijn om foto’s van Flickr of .Mac te bekijken. Uiteraard zijn ook podcasts en muziek beschikbaar voor de Apple TV. Deze worden later netjes gesynchroniseerd met je iTunes-bibliotheek.

In aanvulling op de aangekondigde filmverhuurdienst kondigt Apple eveneens aan dat het met de Apple TV mogelijk zal zijn om films in High Definition te downloaden. De prijs van een HD film is één dollar hoger dan een normale film van DVD kwaliteit en komt voor 4,99 dollar op de hardeschijf van je Apple TV terecht. De dienst begint met een keuze uit 100 titels.

De software update is volledig gratis en zal binnen twee weken vrijgegeven worden. Als kleine toegift kondigt Apple aan dat de prijs van de Apple TV zakt van 299 euro naar 229 euro. Een daling van 70 euro.

There’s something in the air: MacBook Air

Met gepaste trots introduceert Steve Jobs het eerste nieuwe product van dit jaar, de MacBook Air. Met een dikte van 0,4 tot 1,94 cm is dit de dunste laptop ter wereld. De MacBook Air weegt 1,36 kg en is daarmee eenvoudig te transporteren.

De MacBook Air heeft een 13,3 inch widescreen TFT LED backlit scherm met ondersteuning voor een maximale resolutie van 1280×800 pixels. Het heeft de Intel GMA X3100 on-board grafische chip aan boord die we al kenden uit de laatste revisie van de MacBook. Standaard is een mini-DVI poort aanwezig waarmee je door middel van de verschillende adapters externe beeldschermen aan kan sluiten.

De MacBook Air heeft daarnaast een ingebouwde iSight webcam en hetzelfde keyboard als de MacBook, máár met ‘ambient light sensor’, wat ervoor zorgt dat het oplichtings niveau van de toetsen aangepast wordt aan het omgevingslicht. Bijzondere aan de MacBook Air is het multi-touch trackpad. Hiermee is het mogelijk om bijzondere handeling te verrichten met een trackpad. Zo kan je een venster verplaatsen door een simpele dubbeltik of foto’s met je vingers roteren en niet te vergeten kun je zoomen zoals op de iPhone.

De vraag die Steve Jobs stelt is hoe ze er een Mac in gekregen hebben. Het antwoord daarop is een 1,8 inch harde schijf met een grootte van 80 GB of een 64 GB Solid State Disc. De processorkracht wordt verzorgd door een Intel Core 2 Duo van 1,6 of 1,8 GHz. Hiervoor heeft Intel de Core 2 Duo speciaal voor Apple met 60 procent kleiner gemaakt, de processor is daardoor zo dun als een stuiver.

Verder bevat de MacBook Air de gewoonlijke zaken zoals een 45W MagSafe adapter, 1 USB 2.0 poort, Micro-DVI, een audio-ingang/uitgang, Bluetooth 2.1/EDR en natuurlijk 802.11n draadloos internet door middel van een AirPort Extreme.

Bijzonder aan de MacBook Air is dat deze geen optische schrijfeenheid bevat. Wel is het mogelijk om die van een andere PC of Mac te gebruiken door middel van door Apple meegeleverde software. Ook bestaat de mogelijkheid om een externe SuperDrive aan te schaffen, die voor 99 euro te koop is. De batterijduur van de MacBook Air is werkelijk fenomenaal, maarliefst vijf uur kan je doen met een volle batterij.

Standaard heeft de MacBook Air 2 GB werkgeheugen en de prijs van dit alles begint bij 1699 euro. Precies tussen de zwarte MacBook (1499 euro) en het instapmodel van de MacBook Pro (1899 euro) in. Een variant met de ultra snelle 64 GB Solid State Disk kost je wel 2868 euro, een flinke prijs. De MacBook Air is nu te bestellen en wordt binnen twee à drie weken geleverd.

Tenslotte laat Apple ook het milieuaspect niet buiten beschouwing. De MacBook Air bestaat uit volledig recyclebaar aluminium en is lood-vrij. Daarnaast is de grootte van de doos met 56 procent verkleind, waardoor minder karton nodig is, hetgeen beter voor het milieu is.