Er is een nieuwe alpha-versie uitgekomen van het Moblin-project. De nieuwe alpha is een een release in de tweede reeks van dit door Intel gesponsorde project.

De nieuwe alpha-versie is een release in de lijn die geschikt is voor netbooks. Het besturingssysteem dat zich voornamelijk richt op andere MID’s (Mobile Internet Devices) zal langer op zich laten wachten. De verwachting is dat in april de eerste bèta van de editie voor netbooks verschijnt, terwijl de versie voor MID’s pas voor 2010 gepland staat.

Moblin is een project dat gesponsord wordt door Intel. Het project richt zich op het ontwikkelen van een Linux-distributie gericht op MID’s en netbooks. Hiervoor brengt Moblin twee verschillende versies uit, waarvan de ene draait op MID’s en de ander op netbooks.

Nieuw in de nieuwe alpha voor netbooks is onder andere een ‘fastboot’-functie, die ervoor moet zorgen dat de opstarttijd drastisch ingekort wordt. Verder is kernel versie 2.6.29-rc2 meegeleverd in deze distributie.

Omdat elke netbook weer uit andere hardware bestaat is het altijd lastig om te zeggen op welke systemen de distributie native goed draait. In ieder geval is de distributie getest met de Acer Aspire One, Asus EeePC 901 en de Dell mini 9. In deze versie komt de Asus EeePC 901 nog niet helemaal goed uit de verf, zo is er geen support voor de WiFi-verbinding en doet de 3D-apparatuur het ook nog niet vlekkeloos. Hier wordt echter wel aan gewerkt, zo stellen de ontwikkelaars.

Moblin brengt vier verschillende versies uit van deze alpha, die hier te vinden zijn. De eerste versie is een gewone ‘Moblin-core’, die de distributie met XFCE-GUI bevat, de andere versie is ‘Moblin-core-devel’, die hetzelfde is maar dan met ontwikkel-software. Verder heeft men nog een VMWare-versie en een KVM-versie beschikbaar.