2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De tweede alfa uitvoering van het Intel-Moblin project laat een gebruiker zijn Linux-machine in slechts zestien seconden opstarten. Moblin is een, door Intel geoptimaliseerd, platform voor Linux-distributies gericht op Atom-machines.

Kernel modesetting

In de tweede alfa versie van Moblin heeft men ervoor gezorgd dat het platform nu ook, middels een kernel-update, Kernel Modesetting (KMS) ondersteund. Kernel Modesetting wil zeggen dat initialisatie van de grafische kaart en het beheer hiervan in de kernel zit, in tegenstelling tot het traditionele model waarin deze functionaliteit in de X11-server zat. Het voordeel is te vinden in een naadloze overschakeling tussen een Virtual Terminal (VT) en de X11-server, alsmede een betere grafische opstartprocedure en foutenverwerking van de kernel. Kernel modesetting wordt sinds de kernel 2.6.29 ondersteund voor Intel grafische kaarten, andere opensource-drivers hebben de functie momenteel in ontwikkeling.

Grafische interface

Behalve een kernel update zijn er nog meer upgrades uitgevoerd zoals ‘Xfce 4.6’, ‘GNOME 2.26 RC’ (deels gebruikt) en een geüpdatete versie van de ‘Clutter’ bibliotheek, dit wordt gebruikt voor de grafische interface van Moblin (het geheel draait nu nog grotendeels op Xfce). Behalve de grotere updates, zijn er ook nog een aantal kleinere updates uitgevoerd. Die kleinere updates zorgen bijvoorbeeld voor de ondersteuning van de MSI-Wind netbook, een verbetering van de verbinding manager in Moblin, en de ingebouwde Moblin image manager (voor het bewerken en bekijken van afbeeldingen).

Het verbeteren van het opstart proces heeft ervoor gezorgd dat Moblin een Atom-machine in slechts zestien seconden van een zwart scherm naar een volledig geïnitialiseerd systeem gaat. De test werd gedaan door middel van een Samsung NC10 netbook en geïnstalleerde OCZ Core V2 SSD. Volgens de website zou het platform voor Linux-distributies ook bijzonder vlot reageren.