2min

Amsterdam wil haar glasvezelnetwerk verder gaan uitbreiden, naar verwachting beginnen deze werkzaamheden deze zomer al. Deze zomer wil Amsterdam namelijk een eerste stap zetten door nog eens honderdduizend huishoudens te voorzien van een glasvezellijn, later moet de rest van de huishoudens ook nog volgen.

Deze beslissing, die gisteren naar buiten is gebracht door de betrokken partijen, moet echter nog wel goedgekeurd worden door De Nederlandse Mededingingsautoriteit. Amsterdam heeft al toestemming gekregen om de eerste veertigduizend huishoudens te voorzien en is hier inmiddels mee bezig, maar wil deze zomer nogmaals honderdduizend mensen aansluiten.

Amsterdam legt haar glasvezelnetwerk net eventjes wat anders aan dan andere steden dat veelal doen. De nieuwe glasvezellijn is namelijk open, wat wil zeggen dat bedrijven er gewoon diensten over kunnen laten lopen. Dit is anders dan bij de meeste andere grote Europese hoofdsteden.

Job Cohen, de burgemeester van de betreffende hoofdstad, is ook laaiend enthousiast over het plan. Hij trekt zelfs vergelijkingen met de bouw van schiphol en de totstandkoming van de eerste wisselbank. "Dit zijn allemaal gedurfde Amsterdamse innovatieve projecten geweest op basis van samenwerking tussen de stad en de markt. Ze zijn niet meer weg te denken uit de 21e eeuw. De stap van vandaag past in die rij."

KPN gaat het netwerk samen met Reggefiber aanleggen. KPN heeft de oproep gedaan naar bedrijven om zich aan te sluiten bij het plan, het bedrijf stelt namelijk dat dit nodig is om van dit project een succes te maken. Het netwerk wordt toch open, wat ervoor zorgt dat men gewoon diensten over de lijn aan kan bieden, dit biedt ook nieuwe kansen. Zoals oudere zorg die steeds digitaler gaat verlopen, stelt een van de wethouders in Amsterdam, Maarten van Poelgeest.