In Amsterdam startte gister de aanleg van een glasvezelnetwerk. Glasvezelnet Amsterdam heeft tot doel in Amsterdam een open en toekomstvaste communicatie-infrastructuur tot stand te brengen door middel van een innovatieve privaat-publieke samenwerking. De uitrol van het netwerk start in Amsterdam Zeeburg, gevolgd door Oost/Watergraafsmeer en Osdorp.

Met de aanleg komt voor die delen van Amsterdam een nieuwe en geavanceerde communicatie-infrastructuur beschikbaar. Bewoners van Amsterdam krijgen de mogelijkheid om, tegen concurrerende tarieven, te kiezen voor een nieuw pakket van dienstverlening aangeboden voor telefonie, TV en internet. Naast de gebruikelijke netdiensten, waaronder de zogenaamde ‘download-diensten’ en diensten waarmee consumenten eenvoudig eigen beeldmateriaal kunnen delen met vrienden en familie, is het de bedoeling om aanvullende toepassingen met een maatschappelijke meerwaarde via het glasvezelnetwerk te gaan aanbieden. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld telezorg of teleleren. Inmiddels ondervindt de opzet van het Amsterdamse glasvezelproject wereldwijd veel belangstelling.

De activering en exploitatie van het netwerk wordt verzorgd door Cisco-partner BBned, leverancier van breedbanddiensten aan service providers. Doel is om voor 2010 in totaal 450.000 burgers, instellingen en bedrijven aan te sluiten op het nieuwe glasvezelnet.
Uniek aan dit glasvezelnet is dat het drie lagen kent, die door verschillende samenwerkende partijen onafhankelijk van elkaar kunnen worden gerealiseerd.

Ten eerste de infrastructuurlaag. Glasvezelnet Amsterdam (GNA) laat het netwerk aanleggen en blijft de eigenaar van de fysieke buizen, glasvezels en wijkhuisjes. Voor de realisatie van de tweede laag, het activeren en exploiteren van het netwerk, worden glasvezels gehuurd. De derde laag is de dienstverleningslaag: straks kunnen alle dienstverleners terecht op het open netwerk en transportcapaciteit inkopen om nieuwe diensten aan te kunnen bieden.

Voor de realisatie van het glasvezelnetwerk van Amsterdam wordt gebruik gemaakt van de Ethernet Fibre to the Home (E-FTTH)-apparatuur van Cisco. Internet, video en telefonie worden aangeboden op basis van service-based Virtual Local Area Networks (VLAN’s). In de core van het netwerk wordt gebruik gemaakt van MPLS als protocol.