Uit onderzoek van onderzoeksbureau RedMonk blijkt dat Ubuntu niet alleen als desktop-OS gebruikt wordt. Ook de server-editie van Ubuntu doet het goed, blijkt uit het onderzoek.

In totaal zijn er zevenduizend bedrijven ondervraagd, waarvan de meerderheid aangeeft gebruik te maken van Ubuntu als server-OS. De Linux-distributie is dus niet alleen geschikt als vervangend besturingssysteem voor desktops, maar doet haar werk als server-OS ook goed. Ubuntu wordt ook ingezet voor bedrijfs-kritieke werkzaamheden, zoals backup en databases.

Met deze gegevens wil RedMonk niet beweren dat grote spelers zoals Novell en Red Hat op moeten gaan passen, maar het laat wel degelijk zien dat Ubuntu in opkomst is: "Het is geen bevestiging dat Ubuntu de strijd aangaat met grote namen zoals Red Hat," aldus Stephen O’Grady, analist bij RedMonk. "Maar het ontkracht wel dat Ubuntu alleen maar een desktop-OS is."

Het type bedrijf dat Ubuntu gebruikt is vrij divers, ondanks dat voornamelijk kleinere bedrijven kiezen voor het besturingssysteem, kiezen ook steeds meer grotere bedrijven voor het besturingssysteem. Geografische gegevens zijn ook beschikbaar, voornamelijk bedrijven uit Europa en Noord-Amerika maken gebruik van Ubuntu.