1 min

Mark Shuttleworth, de man achter de Linux-distributie Ubuntu, heeft in een teleconferentie verkondigd dat hij denkt dat niemand ooit winst kan maken uit de Linux-desktop. Hij zegt ook dat hij zelf nooit echt geld heeft verdient aan de Linux-desktop.

Volgens Shuttleworth heeft Canonical, het commerciële bedrijf achter Ubuntu, de desktop altijd gezien als een product waar geen omzet uit te halen is. "Ik heb het verkopen van ineen gepakte pakketten vrije software nooit gezien als een werkbaar idee", aldus Mark Shuttleworth.

Volgens Shuttleworth ligt het geld bij diensten. "De enige manier om een bedrijf rondom software draaiende te houden is met betaalde extra diensten", aldus Shuttleworth. Volgens de Ubuntu-oprichter neemt zelfs Microsoft stappen om te verschuiven naar een dienst-leverend bedrijf. "Ik heb uit betrouwbare bronnen gehoord dat Microsoft Windows XP gratis aan computerfabrikanten aanbiedt".

Shuttleworth liet tegelijkertijd weten dat Canonical nog altijd van investeringen afhankelijk is en dat hij dit nog 3 tot 5 jaar zal doen. Het bedrijf is nu nog niet winstgevend maar hij ziet potentie omdat de diensten die Canonical aanbiedt aantrekkelijk zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een Linux-oplossing.

Ubuntu versie 8.10 komt deze week uit maar Shuttleworth heeft ook meteen uitspraken gedaan over de focus die hij in de toekomst verwacht. Hij denkt dat invoer middels aanraking, 3D-beelden en web-achtige functies op de desktop de focus zal zijn van toekomstige ontwikkelingen.