2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google doet een boekje open over het gebruik van Ubuntu op de werkvloer. Standaard worden werknemers aangemoedigd om gebruik te maken van ‘Goobuntu’.

Op de LinuxCon, de jaarlijks terugkerende techconferentie in Noord-Amerika van de Linux Foundation, gaf Google-medewerker Thomas Bushnell meer uitleg over het gebruik van Ubuntu binnen Google.

"Goobuntu is simpelweg een lichtgewicht skin over de standaard-Ubuntu", zo vertelt Bushnell over wat Goobuntu precies is. Dat betekent dat als je Ubuntu 12.04.1 downloadt, je Goobuntu eigenlijk al draait.

Google maakt alleen gebruik van de langetermijnversies, omdat die maar elke twee jaar verschijnen, in plaats van de normale zes maanden. Daarnaast probeert Google zijn hardware elke twee jaar bij te werken, dus zijn de soft- en hardware goed op elkaar afgestemd.

Bushnell laat weten dat Googlers (kort voor Google-werknemers) de tools mogen gebruiken die zij het fijnst vinden, maar Goobuntu wordt wel aanbevolen en alle ontwikkelingstools zijn geschikt voor Ubuntu. Wil een Googler Windows gebruiken, dan moet hij of zij toestemming vragen, omdat Windows "speciale veiligheidsproblemen heeft". Daarnaast zijn Windows-tools vaak zwaar en inflexibel, volgens Google.

Bushsnell legde ook uit waarom Google voor Ubuntu en niet voor Fedora of openSUSE koos. Hij laat weten: "We kozen Debian omdat de beschikbare pakketten en apt lichtjaren voor liggen op RPM [de beheertools van Fedora en openSUSE]." Vervolgens werd specifiek voor Ubuntu gekozen vanwege de ondersteuning op het OS en de betrouwbaarheid van het verschijnen van nieuwe versies.

Canonical laat weten dat Google een betalende klant is en gebruik maakt van Canonicals Ubuntu Advantage-ondersteuningsprogramma. Canonical laat overigens weten dat Google niet zijn grootste zakelijke klant is.

Over het desktopgebruik vertelt Bushnell: "Unity? Haters gaan haten. Onze dekstopgebruikers gebruiken van alles. Sommigen kiezen voor GNOME, sommigen voor KDE, weer anderen voor X-Window en X-Terms. Sommigen willen Unity omdat dat ze doet herinneren aan hun Mac. We zien veel Mac-lovers die switchen naar Unity." Er is geen standaardinterface voor Goobuntu.

Tienduizenden werknemers van Google maken gebruik van de distributie. Dat zijn grafisch ontwerpers, engineers, management en de marketingafdeling. Om al deze gebruikers te beheren, kiest Google voor apt en Puppet.

Bushsnell sloot zijn presentatie af met: "Je moet wel gek zijn om iets anders dan Linux te gebruiken."