In kader van Safer Internet Day, dat vandaag plaatsvind, publiceert Trend Micro nieuwe tips over internetgebruik onder kinderen. Deze dag wordt elk jaar herhaald en is in 2004 opgestart door de Europese Unie.

"Het is voor ouders en verzorgers vaak erg lastig hun kinderen van het juiste advies te voorzien als het gaat om internet. Als beveiligingexperts zien we het als onze taak om te ondersteunen bij deze uitdaging door middel van campagnes en samenwerkingsverbanden", zegt Patrick Dalvinck, Regional Sales Director Benelux bij Trend Micro. "Het veiliger maken van het internet behoort tot de kerndoelen van ons bedrijf. Een belangrijk onderdeel hiervan is kinderen op een verantwoorde manier te leren internetten."

Trend Micro lanceert de tips voor kinderen, maar ze kunnen eveneens bruikbaar zijn voor leraren en ouders. Trend Micro werkt voor het de tips samen met organisaties als Childnet International, Connectsafely.org en Common Sense. Trend Micro houdt er eveneens lezingen over.

De eerste tip is het in de gaten houden van het internetgebruik. Hiervoor kan de computer het best op een centrale plek werken gezet, zo stelt het bericht. Daarmee kunnen ouders het internetgebruik in de gaten houden en indien nodig beperken.

Daarnaast is het handig om met het kind internetwebsites door te spreken. Trend Micro raadt ouders aan om met hun kind een lijst op te stellen van zijn of haar favoriete websites. Deze kunnen dan geevalueerd worden. Daarnaast is het zaak om het kind op gevaren te wijzen en de preventie daartegen, zo moet het kind geleerd worden dat hij geen telefoonnummers of andere prive-informatie moet doorgeven. Ouders moeten hun kind ook regelmatig controleren, hiervoor kunnen ze een programma gebruiken dat schadelijke websites blokkeert. Als laatst is een up-to-date virusscanner handig, stelt het bericht.