min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia-onderdeel Qt Software, voorheen bekend als Trolltech, heeft een nieuwe versie uitgegeven van hun grafische toolkit Qt. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een nieuwe cross-platform C++ IDE vrijgegeven genaamd Qt Creator. Beide producten zijn verkrijgbaar als bundel middels de Qt Software Development Kit (SDK).

De uitgave van Qt 4.5 is ook belangrijk nieuws voor de opensource-community, de nieuwe versie van Qt is namelijk beschikbaar onder de LGPL-licentie. De LGPL-licentie geeft de bevoegdheid om Qt te linken met gesloten software, iets dat met de vroegere GPL-licentie niet toegestaan was. Met deze licentiewisseling valt Qt onder dezelfde licentie als concurrent GTK+.

Eveneens beschikbaar onder de LGPL-licentie is Qt Creator, een nieuwe IDE aan de hand van het bedrijf. Qt Creator is speciaal gericht op C++-ontwikkeling met Qt in achterhoofd.

Qt 4.5

De nieuwe versie van Qt heeft veel nieuwe functies die vooral interessant zijn voor ontwikkelaars, maar eindgebruikers profiteren direct van de snelheidsverbeteringen. Qt 4.5 kent nieuwe snelle renderbackends waaronder raster en OpenGL, de standaard backends zijn natuurlijk ook verbeterd.

De geïntegreerde WebKit-renderer in Qt, welke gebruikt kan worden voor het tonen van webpagina’s binnen Qt-applicaties, heeft nu ondersteuning gekregen voor Netscape-plugins, hierdoor kunnen plugins zoals flash gebruikt worden. Nieuw is ook een nieuwe JavaScript-engine en ondersteuning voor uitgebreide web UI-effecten.

Onder Mac OS X is de ondersteuning van Qt uitgebreid met het Cocoa-raamwerk. Eerst had Qt alleen ondersteuning voor Carbon maar het ondersteund nu beide raamwerken waardoor softwareontwikkeling makkelijker gaat.

Qt Software gaat binnenkort een website openen waarop het mogelijk is om aan Qt bij te dragen. Het bedrijf hoopt op deze manier veel bijdragen uit de opensource-community te ontvangen. De website zal onder andere de sourcecode-repository bevatten.

Qt Creator

Naast Qt 4.5 heeft Qt Software vandaag ook Qt Creator vrijgegeven. Qt Creator is een nieuwe cross-platform C++ IDE met een oog op Qt als ontwikkelplatform. De IDE heeft onder andere geïntegreerde ondersteuning voor Qt datatypen, Qt Documentatie, debugging en sourcecode management en maakt deel uit van de nieuwe Qt SDK.

Qt Creator heeft nu alleen nog ondersteuning voor ontwikkeling van desktop Qt-applicaties maar dit zal in een latere versie uitgebreid worden met mobiele platformen.

Qt Creator introductievideo

Gestopte producten

Naast de nieuwe versie van Qt en de uitgave van Qt Creator bracht Qt Software ook nieuws van producten die stopgezet zullen worden.

Qt Jambi, de Java-versie van Qt, zal na versie 4.5 niet meer verderontwikkeld worden door Qt Software. Het bedrijf zegt de focus te willen leggen op de normale versie van Qt. Om de ontwikkeling van Qt Jambi toch door te laten gaan zal het bedrijf helpen bij de ontwikkeling en instandhouding van een community-ontwikkelde Qt Jambi.

Ook Qt Extended, voorheen bekend als Qtopia, een uitgebreide versie van Qt speciaal voor mobiele embedded apparaten, wordt stopgezet. Er zal geen 4.5-versie van Qt Extended verschijnen maar grote delen van Qt Extended worden standaard opgenomen in de normale versie van Qt.