KDE heeft op zijn website versie 4.5 van de KDE Software Compilation aangekondigd.

Deze update is een zeer belangrijke voor het KDE-project. Niet alleen wordt de desktopomgeving hiermee stabieler, ook zijn de prestaties verbeterd en is er nieuwe functionaliteit aan toegevoegd.

De eerste wijziging is dat de KDE-ontwikkelaars hebben gekozen om Konqueror de WebKit-engine mee te geven. Konqueror bevatte eerst KHTML, waar WebKit van is afgeleid toen Apple er een fork van pakte en eraan door ging werken. Met deze wijziging wordt de browser een stuk sneller. Overigens wordt KHTML gewoon verder ontwikkeld.

Daarnaast zijn de notificaties vernieuwd, zodat deze duidelijker zijn en meer informatie geven, bevat het systeemvak nu alleen monochrome pictogrammen zodat het geheel wat rustiger wordt en is het eindelijk mogelijk om makkelijker toegang te krijgen tot de Activiteiten. Er is namelijk een nieuwe switcher waarin alle Plasma-activiteiten geordend staan.

De nieuwe notificaties en het systeemvak

Ook KWin, de vensterbeheerder, heeft een aantal wijzigingen ondergaan. Zo is er nu Aero Snap toegevoegd, waarmee vensters snel horizontaal of verticaal geordend kunnen worden. Verder is het nu mogelijk om vensters ook met dode ruimte te verslepen, iets wat eerst alleen mogelijk was met de titelbalk. Dit is echter wel een functie van de Qt-toolkit, wat betekent dat hij alleen werkt bij native KDE-applicaties.

De Plasma Netbook-interface is eveneens verbeterd, net als de spelletjesafdeling waar er de nieuwe applicatie Kajongg is bijgekomen. Dit spel dat is gebaseerd op Majongg is speciaal omdat het helemaal is geschreven in Python, iets wat nog niet voorkwam in de KDE Software Compilation.

De Plasma Netbook-interface in KDE SC 4.5

Gebruikers kunnen KDE verkrijgen door de broncode te downloaden. Anders is het wachten tot een van de Linux-distributies de nieuwe uitgave oppakt en verspreidt. Voor nu is er reeds een Kubuntu PPA beschikbaar waarmee KDE SC 4.5 eenvoudig in Kubuntu 10.04 geïnstalleerd kan worden. Alle wijzigingen kunnen hier worden gevonden.