3min

Tags in dit artikel

,

Afgelopen weekend ontstond er veel ophef rondom webwinkel Amazon, omdat bleek dat de site duizenden boeken, voornamelijk met homofiele thema’s, uit de lijsten met bestverkochte boeken had verwijderd. Volgens de site is er echter sprake van een pijnlijke fout.

De hele zaak kwam afgelopen vrijdag aan het rollen toen de 45-jarig schrijver Mark Probst ontdekte dat een aantal populair homo-romans hun verkoopwaardering hadden verloren en niet meer op de lijst met bestsellers van hun categorie stonden. De dag daarna ontdekte Probst dat zijn eigen homoroman ‘The Filly’, tezamen met honderden andere homotitels, ook zijn verkoopwaardering had verloren. De boeken waren overigens niet helemaal verdwenen van de site, maar simpelweg niet meer te vinden in de lijstjes van populaire boeken. Daarop besloot Probst een mail te sturen naar de klantenservice van Amazon.

Amazon antwoordde daarop dat de site materiaal voor volwassenen uit een aantal zoekopdrachten en de bestselllerlijsten haalt. Vervolgens plaatste Probst een verhaal op zijn weblog, waarna het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde. Velen twijfelden aan de verklaring van Amazon en ook belangengroeperingen kwamen in het geweer. Zo verklaarde de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) dat het contact had opgenomen met Amazon en dat zij te horen hadden gekregen dat het een fout in het systeem zou betreffen. Volgens de groep is het belangrijk dat Amazon iedereen gelijk behandelt en dat "de verhalen over de levens van mensen in onze gemeeschap beschikbaar zijn".

Hoewel Probst Amazon geen verwijten maakt, hebben niet alle collega’s dezelfde instelling. Volgens Steven Petrow, auteur van ‘The Essential Book of Gay Manners & Etiquette’ zijn er binnen de homoscene plannen om de website te boycotten. "Blijkbaar vond iemand het nodig om artikelen met een homofiel thema te filteren, omdat het aanstoot zou kunnen geven bij de heteroseksuele gebruikers. Dat is nogal eng", aldus Petrow.

Maar volgens Amazon berust het hele voorval op een misverstand. "Dit is een beschamende en onhandige fout in de indexering van een bedrijf dat beweert een complete selectie aan te bieden", aldus Amazon-woordvoerder Drew Herdener in een verklaring. Volgens Amazon hadden niet alleen homo-boeken te maken met het probleem, in totaal ging het om 57.310 boeken in de categorieën health, mind & dody, reproductive & sexual medicine en erotica. Volgens het bedrijf is het probleem bij een groot aantal boeken verholpen en is het de bedoeling dat dat ook voor de rest van de boeken snel gaat gebeuren. "We implementeren daarnaast nieuwe maatregelen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen", aldus Herdener.

De hele heisa legt Probst in ieder geval geen windeieren, niet alleen is zijn boek ‘The Filly’ weer terug te vinden in de bestsellerlijsten, de aandacht voor het incident heeft er ook voor gezorgd dat zijn boek nu gestegen is naar de tweede plaats van bestverkochte homo-boeken en ook de aandacht voor zijn werk is er niet minder op geworden. "Ik heb ongeveer 400 reacties op mijn weblog gehad sinds ik het bericht plaatste, terwijl ik hiervoor er niet meer dan tien had", aldus Probst.