min

Tags in dit artikel

, ,

Dinsdag gaat het gerucht dat Apple plannen heeft om Twitter over te gaan nemen. Apple is inmiddels het vierde bedrijf dat Twitter over wil nemen, eerder gingen Facebook, Microsoft en Google al voor, maar die kregen allen het deksel op de neus.

Volgens een ‘doorgaans betrouwbare bron’ van technologiewebsite TechCrunch zou Apple inmiddels al in de laatste fase van de onderhandelingen met Twitter zijn aangekomen, al is dat destijds ook over Google geroepen.

Het bedrijf zou de overname op 8 juni dit jaar, tijdens de jaarlijkse World Wide Developers Conference, gaan aankondigen. Apple zou naar verluidt 700 miljoen dollar voor Twitter gaan neertellen. Twitter is bij de meeste mensen bekend als een soort van microblog waar berichten van maximaal 140 tekens geplaatst kunnen worden. Zowel particulieren als bedrijven kunnen gratis van de service gebruik maken, al zou Twitter mogelijk wel overwegen om bedrijven een vergoeding te gaan vragen. Wereldwijd kent de dienst inmiddels zo’n 25 miljoen gebruikers.

Eerder deze week berichtten wij al dat Twitter-gebruikers niet vol zouden houden. Uit onderzoek is gebleken dat een ruime meerderheid van de Twitter-gebruikers (60 procent) de mogelijkheden uittest, maar niet actief blijft en Twitter vrij snel weer verlaat. Dit percentage zou volgens Nielsen Online te hoog zijn en als dit niet veranderd zouden de dagen van Twitter wel eens snel geteld kunnen zijn. De dagen van Twitter zijn echter pas geteld als investeerders geen vertrouwen meer in het bedrijf hebben. Het bedrijf teert tot nog toe enkel en alleen op investeringsmaatschappijen die grote sommen geld in het bedrijf pompen.

Volgens TechCrunch is het merkwaardig dat er slechts één bron is die iets over de onderhandelingen weet. Andere bronnen lijken van niets te weten. "Als deze discussies plaatsvinden, dan houdt Twitter zich goed stil", stelt Michael Arrington van TechCrunch. Ook zou de overname door Apple merkwaardig zijn omdat Apple in principe geen raakvlakken met Twitter heeft en omdat Twitter nog altijd geen businessmodel heeft waarbij winst maken centraal staat.

Twitter heeft onlangs aangegeven geen interesse te hebben in een overname, zelfs als het bod 1 miljard dollar zou zijn. Met 700 miljoen dollar komt Apple daar aardig bij in de buurt. Facebook’s bod van 500 miljoen werd zonder meer afgeschreven, maar wat Google geboden zou hebben is nooit aan het licht gekomen. Twitter zou op z’n minst 250 miljoen dollar waard zijn, volgens experts.

Wellicht heeft Apple plannen met Twitter om een winstgevend businessmodel te creëren. Om het geld hoeft de elektronica- en softwarefabrikant het niet te laten. Bij presentatie van de laatste kwartaalcijfers werd al duidelijk dat Apple een slordige 29 miljard dollar in kas heeft. Apple zou echter niet willen strooien met geld. "We investeren het zeer conservatief, ik ben blij met onze investeringsportefeuille en in deze economisch slechte tijden is geld in kas hebben een goed gevoel voor ons", aldus Chief Financial Officer Peter Oppenheimer.

Volgens techblog ValleyWag gaat het Apple niet om omzet of winst maken met Twitter, maar om een signaal af te geven aan de wereld. Hoewel Apple hardware-ontwerpers en software-ontwikkelaars wel voor zich gewonnen heeft is er nog altijd een groep die anders is: de webontwikkelaars. "Twitter is natuurlijk open in zowel de werking als het idee erachter", stelt Owen Thomas van Gawker. Apple realiseert zich vast en zeker dat het in deze wereld mee zal moeten spelen."