2min

Microsoft lanceert de preview van het Supply Chain Center, een nieuwe oplossing voor het voorspellen van supply chain-problemen.

Microsoft ontwikkelt meerdere oplossingen voor logistieke processen, waaronder productinkoop en voorraadtelling. Dergelijke oplossingen zijn ondergebracht in Microsoft Dynamics 365, een ERP- en CRM-portfolio.

Ondanks het centrale portfolio vindt Microsoft het aanbod versnipperd. Organisaties stroomlijnen supply chains vaak met de software van diverse leveranciers. Dynamics 365 wordt bijvoorbeeld regelmatig in combinatie met oplossingen van SAP en Oracle gebruikt.

Het gebrek aan datastromen tussen de oplossingen is een probleem, stelt Microsoft. Volgens de techgigant nemen de regelmaat en complexiteit van supply chain-storingen toe. Organisaties moeten alle relevante systemen en data verbinden om problemen op tijd te kunnen voorspellen en oplossen.

Vandaar lanceert Microsoft de preview van het Supply Chain Center. Allereerst maakt de oplossing het mogelijk om de data van diverse ERP-systemen te integreren. Ten tweede bevat de oplossing meerdere modules voor het voorspellen en voorkomen van supply chain-problemen.

Microsoft Supply Chain Center

Tijdens de bekendmaking wierp Microsoft een licht op twee van de modules. ‘Supply and demand insights’ voorspelt leveringstekorten; ‘order management’ voorspelt de vraag naar producten. Organisaties kunnen materiaalinkoop en leveringen automatiseren op basis van de voorspellingen.

Beide modules maken gebruik van alle gegevens met betrekking tot logistiek, waaronder voorraad, inkoop en verkoop. Hoe meer relevante data een organisatie invoert, hoe nauwkeuriger de voorspellingen. De Data Manager-tool, een onderdeel van het Supply Chain Center, helpt organisaties bij het integreren van data uit third-party oplossingen.

Modules van partners

Het aanbod van modules belooft met verloop van tijd uit te breiden. Partners van Microsoft kunnen custom modules in het Supply Chain Center aanbieden. Een van de partners is Overhaul, de ontwikkelaar van een softwareoplossing voor het voorspellen van problemen in vrachtschipleveringen. De software is een van de modules die door partners in het Supply Chain Center beschikbaar wordt gemaakt.

Wanneer je een databron met het Supply Chain Center integreert is de data beschikbaar voor elke module in het aanbod. Wat dat betreft zijn integraties een langetermijninvestering. Organisaties die hun gegevens met het Supply Chain Center integreren kunnen bestaande en toekomstige modules snel in gebruik nemen.

Microsoft en Databricks

De aanpak van Microsoft is vergelijkbaar met Databricks. In de afgelopen maanden lanceerde Databricks meerdere sectorspecifieke analytics-oplossingen, waaronder Databricks Lakehouse for Retail. De oplossing biedt toegang tot verschillende third-party tools voor het voorspellen van vraag en aanbod.

Net zoals de modules van Microsoft zijn de tools van Databricks afhankelijk van logistieke gegevens. Gebruikers integreren dergelijke gegevens in een centrale omgeving, het zogenoemde Lakehouse. Zodra je een datastroom integreert is de data bruikbaar voor de analytics-tools van verschillende partners van Databricks.

Databricks noemt de tools ‘accelerators’, Microsoft houdt het bij ‘modules’. Databricks slaat gegevens op in een ‘Lakehouse’, Microsoft noemt de omgeving ‘Dataverse’. De beschrijvingen verschillen, maar de oplossingen staan op gelijke voet.