Wikimedia heeft een overeenkomst gesloten met EvoSwitch, deze overeenkomst zorgt ervoor dat EvoSwitch netwerkdiensten levert die Wikimedia weer inzet als hoofd-HUB voor Europa. Een bekende website van Wikimedia is bijvoorbeeld Wikipedia.

De Wikimedia Foundation heeft acht verschillende Wiki-gebaseerde internet-uitgeefprojecten in beheer, waaronder de bekende gratis online encyclopedie Wikipedia. Uit diverse ranglijsten blijkt dat Wikipedia bij de top vijf best bezochte websites hoort. De servers voor bijvoorbeeld Wikipedia staan in Florida. Het complementaire gedeelte van de infrastructuur voor Europa wordt nu dus in Haarlem bij datacenter EvoSwitch ondergebracht.

"Wij zijn erg blij met de professionele en goedbeveiligde datacenteromgeving van EvoSwitch, een zeer kostenefficiënte infrastructuur op een locatie die voor ons van strategisch groot belang is," zegt Brion Vibber, Chief Technology Officer van de Wikimedia Foundation. "Wij gebruiken de locatie in Haarlem met name voor caching, om de reactiesnelheid van onze websites in Europa te verkleinen. EvoSwitch is voor ons tevens een goede locatie voor de back-up van content die in ons datacenter in Florida is ondergebracht. Daarnaast brengen we ook Europese uitgeefprojecten bij EvoSwitch onder, zoals Toolserver.org – een project van de Duitse Wikimedia-afdeling."

Het groene karakter van EvoSwitch vindt Vibber een sterk punt. "Als exploitant van een van de meeste bezochte webomgevingen ter wereld, zijn we ons bewust van de impact die internet met zijn energieverbruik heeft op het milieu," zegt Vibber. "De energiebesparende maatregelen van EvoSwitch, in combinatie met het gebruik van groene energie en CO2-compensatie spreken ons dan ook erg aan."

Vibber: "De servers in Haarlem zullen de content van de servers in Florida zowel ophalen als opslaan. Webpagina’s kunnen vervolgens tevens rechtstreeks vanuit Haarlem aan internetgebruikers worden getoond. Op die manier wordt de snelheid en toegankelijkheid van de webpagina’s in Europa sterk vergroot. Vanwege de benodigde opslagcapaciteit en nieuwe Europese uitgeefprojecten verwacht ik overigens dat wij de capaciteit binnen EvoSwitch verder zullen uitbreiden."

De Wikimedia Foundation is een non-profit organisatie met ideële doelstellingen die aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen van EvoSwitch. "Wij dragen Wikimedia en in het bijzonder hun uitgeefproject Wikipedia een warm hart toe," zegt Eric Boonstra, Commercial Director van EvoSwitch. "Vandaar onze sponsorbijdrage. De activiteiten van Wikimedia zijn in lijn met de doelstellingen van onze eigen organisatie, om internet vooral ‘open’ te houden en vrijheid van meningsuiting en verspreiding van kennis via internet te stimuleren. Het vertrouwen dat Wikimedia in EvoSwitch stelt, maakt de onderlinge samenwerking daarom extra bijzonder voor ons."