2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De nog maar net uitgebrachte Firefox 3.5 loopt achter op Google Chrome 2 en Apple Safari 4, zo verwerkt de browser Javascript trager en scoort hij niet maximaal op de Acid 3-test.

Mozilla is er niet in geslaagd om Tracemonkey, de nieuwe Javascript-engine van Firefox, sneller te maken dan die van twee concurrenten. Javascript wordt momenteel veel gebruikt voor het verwerken van AJAX-scripts. Profielensite Hyves is een goed voorbeeld die dat soort scripts gebruikt. De browser is wel sneller dan Opera 10 alpha en Internet Explorer 8 van Microsoft.

De Peacekeeper-benchmark van Futuremark.

[/b]
Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is haalt de nieuwe Firefox browser slechts 1700 punten. Weliswaar is deze score hoger dan versie 3, maar blijft ze mijlenver achter op browsers als Chrome. Voor meer benchmarks kun je uiteraard op ons forum terecht.

Acid 3-test

De Acid 3-test meet hoe goed browsers aan bepaalde webstandaarden voldoen. Firefox scoort op die test net geen 100 maar 93. Safari en Chrome halen wel de volle mep. Windows’ eigen Internet Explorer 8 zit op een schlemiele 20 punten. Het aantal punten is overigens geen graadmeter voor de prestaties, want zowel Chrome, Safari als Firefox doorlopen de test niet geheel zonder problemen. Firefox laat ook de referentiepagina niet volledig correct zien. In Webkit (opensource-engine) wordt deze pagina wel correct weergegeven.

De Acid3-test.

[/b]
Tot nu toe is Firefox 3.5 zeven miljoen keer gedownload. Gebruikers die versie 3.0 nog gebruiken kunnen nog zes maanden updates krijgen, maar vanaf begin 2010 zullen er geen patches meer worden uitgebracht voor die versie.