Mozilla heeft met Firefox 4 een browser in handen die ver voor ligt op de concurrentie op het gebied van snelheid, zo stelt Mozilla-directeur Chris Blizzard in een interview.

Alle browsers maken gebruik van bepaalde JavaScript-engines waarbij de ene nog sneller is dan de andere. Hierdoor is het ook een wisselwerking aan browserontwikkelaars met de snelste JavaScript-engine. Mozilla ligt op dit moment een aardig eindje achter maar volgens de heer Blizzard duurt dat niet lang meer.

De heer Blizzard weet namelijk te vertellen dat in de nieuwste versie van Firefox 4 niet alleen een betere JavaScript-engine zit die het gat met de concurrentie moet dichten, er zit er een in die een gat zal trekken met de concurrentie. Firefox gaat gebruik maken van een combinatie van twee JavaScript-engines. Momenteel gebruikt Firefox de TraceMonkey-engine, die werd geïntroduceerd in Firefox 3.5. In versie 4.0 komt daar JägerMonkey bij. Deze twee engines gaan dan samen alle JavaScript-afhandelingen doen.

Tot slot gaf de heer Blizzard nog een opsomming van wat er nog meer aanwezig zal zijn in versie 4, waaronder volledig ondersteuning voor HTML5 en WebGL, met WebGL wordt het straks mogelijk om 3D-beelden in je browser te renderen, deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen en is standaard nog uitgeschakeld. Daarnaast wordt het open videoformaat dat samen met Google en Opera werd gelanceerd, WebM ook ondersteund.