Uit een onderzoek van Nielsen Wire blijkt dat de Xbox 360-console de afgelopen zes maanden de meeste actieve gebruikers had.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de gemiddelde tijd dat gespeeld werd op een console in juni 2009 met 21 procent steeg ten opzichte van juni vorig jaar. Deze gemiddelde tijd is nu namelijk gestegen naar 768 minuten.

Ook is duidelijk geworden dat net geen vijftig procent van de spelers ouder is dan achttien jaar en dat tieners tussen de twaalf en zeventien jaar het meeste gamen. Zij maken namelijk een kwart van alle gamers uit.

De Xbox 360 wordt op de voet gevolgd door de PlayStation 2 qua meest actieve gebruikers in de maand juni. Wordt echter data van de afgelopen zes maanden genomen, dan blijkt dat de Xbox 360 met een groter gat gevolgd wordt door de PlayStation 3, Xbox en PlayStation 2. De minste gebruikers zijn actief op de Nintendo Wii.

Vooral bij de PlayStation 2 en PlayStation 3 zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen aan het gamen, terwijl op de Xbox 360 vooral mannen aan het gamen zijn.

Ook is duidelijk geworden dat in de VS steeds meer spelers gamen op de next-gen consoles. Het marktaandeel van de Xbox 360, PS3 en Wii samen komt nu dan ook op vijftig procent. 31 procent marktaandeel hebben de Xbox, PS2 en GameCube en de PlayStation One, Atari 2600, Nintendo 64 en meer hebben nog altijd een aandeel van negentien procent.